Educatie si invatamant

Trimis la data: 2012-08-21
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 4
Nota: 9.71 / 10
Downloads: 0
Autor: emil
Dimensiune: 17kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Vocabula educatie are astazi un sens mai larg decat aceea data de Kant. Si este pacat. Majoritatea semenilor maturi invatati, instruiti si culturalizati la extrem, sunt lipsiti de o educatie elementara, cu alte cuvinte nu au etica.Dupa mine etica, respectiv educatia elementara a celor 7 ani de acasa, este suma calitatilor de cinste, corectitudine, punctualitate, respectarea cuvantului dat cu infierarea furtului, a minciunii, a inselatoriei si a spiritului razbunator. Un om cu cei 7 ani de acasa este vertical, drept, bun si impaciuitor. Daca Ministerul Educatiei educa ar trebui in primul rand sa se preocupe de etica elevului, cel putin in gradinita si noua "clasa 0".
Am vazut diplome de diferite niveluri ale invatamantului la parinti si bunici. Erau emise de "Casa Scoalelor" (de la pluralul scoale folosit pe atunci). Astazi acelasi for este Ministerul Educatiei desi se ocupa NUMAI de o latura secundara a educatiei si anume a scolarizarii adica a invatamantului. Educatia in sine, adica cei 7 ani de acasa, numiti uneori etica, lipseste cu desavarsire, ca si educatia omului matur asumata de biserica dar neglijata. Educatia religioasa, cat si educatie in sine a parintilor educatori primari ai odraslelor lor, apartine Ministerului Cultelor, alta gasca-n alta traista.

Ministerul Educatiei instruieste in scoli, adica invata tineretul (cu oarecare ingaduinta) iar Ministerul Cultelor educa (ar trebui sa). As zice o particularitate a politicilor ambigue, specifice meleagurilor carpatine.Omul zilelor noastre este departe de a fi educat, chiar daca are bacalaureatul, sau diplome universitare. Cinstea, chiar fata de sine insusi, este deficitara. De multe ori diplomele, chiar si examenele scolare sunt cumparate. Copilul nu este interesat a invata. Invatatura nu aduce bani. Deci pragmaticul elev invata sa minta, sa insele si sa-si cumpere favorurile. Parintii contribuie direct sau nu sunt preocupati deloc de educatia odraslei. Consecinta: copii devin drogati si/sau politicieni.

Ce este de facut?
In primul rand scoala trebuie sa redevina scoala. Ministerul Educatiei, chiar daca poarta in continuare aceasta denumire, ar trebui sa se preocupe exclusiv de invatamant si invatatori (de toate rangurile). Politica nu face parte din pedagogie si ar trebui sa ocupe un volum ceva mai mic in activitatea ministerului.Inovatiile in scoala, precum clasa 0 sau orele de religie din liceu trebuie din timp pregatite. Nu se creeaza prin "decret" pedagogi de specialitate. Sunt necesari cel putin 4 ani pentru a pregati serios un educator sincer, drept, manierat, impaciuitor, care sa infiereze prin toata activitatea exemplara si exemplificatoare, minciuna, plagiatul (inselatoria in general), nedreptatea si in special favoritismele.

Copiii la 6 ani fac "ce face" popa nu ce spune el. O mica atentie acordata copilului favorizat (cu parinti mai acatarii) si toata munca depusa anterior se duce de rapa. Religia predata in liceu trebuie sa pregateasca elevul sa accepte religiile colegilor de clasa sau de munca in viitoarea activitate. Despartirea pe confesiuni este o greseala catastrofala si pregateste indirect viitorii "aparatori" ai religiei cu bomba pe burta. Asta o fi dorinta Inalt Prea Fericitului? Un profesor de religie la nivel de liceu nu poate, nu trebuie sa fie preot legat de canoanele bisericii sale.

Trebuie pregatiti special teologi care sa studieze pe Dumnezeu in toate denumirile sale (Buda, Alah, Brahma etc.), sa cunoasca amanunte si in special diferentieri intre toate scrierile sfinte. Nu se mai poate accepta ca noi, ortodocsii, sa consideram eretici necredinciosi pe catolici pentru ca se inchina facand crucea altfel. Predarea religiei nu trebuie sa constituie o tantiema multor popi (nu pot numi preot un ahtiat de bani). Numai profesori bine pregatisi pot deschide suflete si apropia enoriasi ai diferitelor religii care-si ascund in fundul sufletului crezul dar sunt sensibili la aluzii.

O alta mare problema este pregatirea profesorilor in general. Rezultatul examinarilor pentru definitivarea pe functii a fost edificatoare. Credeti chiar ca profesorii nu-si cunosc meseria? Ar fi absurd! Cauza este cu totul alta si caracterizeaza intreaga "educatie" in rol de invatamant.Puneti 10 absolventi cu bacalaureat recent luat sa citeasca una si aceeasi opera de Jules Verne. Apoi cereti fiecaruia un eseu (parerea sa) asupra operei citite.

Veti fi surprins. Cate capete atatea idei. Unul este impresionat de noutatea tehnica, altul de detaliile geografice sau biologice, altul de aventura etc. Fiecare insista asupra preferintelor sale, chiar neglijand alte aspecte. Si doriti in aceste conditii ca toate raspunsurile la un examen sa corespunda patului lui Procust in care le-ati incadrat?
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.