Efecte ale comunicarii de masa - teoriile efectelor puternice

Trimis la data: 2010-07-20 Materia: Jurnalism Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Mariana Hursea Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In 1939, intr-o perioada marcata de ascensiunea lui Adolf Hitler, intemeiata si pe propaganda condusa de Goebels, Serge Tchakhotine publica studiul intitulat "Violul multimilor". Ideea centrala a acestei carti era ca in societatile industriale indivizii care traiesc rupti de textura sociala, izolati in casele lor, alienati de valorile traditionale, expusi si vulnerabili la msj presei, pot fi manipulati intr-o campanie mass-media bine orchestrata.

Relatia dintre mesajele presei si public este una de tipul stimul-raspuns;Factorul rational este aproape eliminat;Acest model se rezuma la schema: SURSA(Stimul)------transmite mesaje, direct, fara intermediari, unor-------indivizi izolati(raspuns).Modelul stimul-raspuns-"fluxul intr-un singur pas".Conform acestei interpretari, de indata ce mesajul atinge receptorul, el declanseaza o reactie uniforma-la fel cum un stimul extern declanseaza, in corpul omenesc, reactii senzoriale spontane.

In unele lucrari, aceasta conceptie s.n teoria acului hipotermic;Expresia vine sa sublinieze, prin metafora senzoriala, iluzia ca :A) mesajele presei pentreaza constiinta R cu usurinta cu care un ac intra in piele B) ele genereaza un raspuns imediat, rapid si necontrolat rational, analog celui provocat de o impunsatura

O alta teorie, teoria glontului magic, propusa de Melvin de Fleur, subliniaza un aspect interesant-deoarece intra atat de usor in constiinte, mesajul de presa poate fi si un instrument vrajit pentru modelarea opiniei publice

Denis McQuail considera ca exista 2 situatii-tip care favorizeaza emergenta unui efect "stimul-raspuns":Pt prima situatie este frecvent invocat cazul panicii declansate, in 1938, de versiunea radiofonica a romanului "Razboiul Lumilor", realizata de Orson Wells. Anxietatea publicului-81% din casele din SUA aveau un radio) fusese accentuata de numeroasele transmisii radio in direct, din diferitele capitale europene zdruncinate de apropierea razboiului; in cele 3 sapt ale crizei din 1938, CBS a inregistrat 471 de transmisii, iar NBC-443, totul culminand cu momentul semnarii acordului de la Munchen, cand publicul american a putut auzi vocile, cand amenintatoare, cand conciliante, ale lui Hitler, Benes, Mussolini, etc.

Pe acest fond de neliniste, textul lui HG Wells, dramatizat de Orson Wells, n-a mai fost perceputa ca o fictiune, ci ca o concentrizare a spaimelor generale, ca o confirmare a amenintarilor, ca o dovada ca razboiul a atins pana si America. Prezentarea romanului sub forma reportajului "in direct" a indeplinit toate conditiile considerate de cerc ca nec pt decl panicii prin media.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.