Efecte asupra opiniei publice -sondajul de opinie

Trimis la data: 2006-06-06
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 8.18 / 10
Downloads: 13
Autor: Horatiu Pompiliu
Dimensiune: 14kb
Voturi: 67
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sondajele de opinie fac din ce in ce mai des subiectul unei dezbateri care ii are in prim-plan pe practicienii sondajelor si pe sociologi, in frunte cu Pierre Bourdieu. Sociologii, contestatari ai acuratetii sondajelor, cred ca acestea nu refelcta neaparat dorintele si nevoile opiniei publice, de vreme ce acest fenomen este un proces social care nu poate fi inteles printr-o metoda care nu face altceva decat sa contabilizeze opiniile individuale.
André Tremblay evidentiaza ca elementele care fac subiectul dezbaterii asupra sondajelor pot fi intalnite si in Antichitate, la Aristotel si Platon. Aristotel credea ca parerea “celor multi” este un garant al intelepciunii colective.

Adept al spiritului democratic, filozoful grec sustinea nevoia existentei unui punct de reper in judecata comuna a muritorilor, bazat pe rationalism instinctiv.
Platon, pe de alta parte, sustinator al elitismului, credea ca opinia “muritorilor” este lipsita de credibilitate pentru ca nu are la baza cunostintele expertilor si ale intelectualilor, optand si pentru un control al actiunii opiniilor pentru ca ele sa nu intervina in bunul mers al guvernarii.

Problema contestatarilor sondajului este ca acesta nu este un instrument adecvat pentru cunoasterea opiniei publice. Mai mult, Pierre Bourdieu este de parere ca opinia sondata nu este opinie publica si isi pune urmatoarea intrebare: opinia pe care o emitem in public este aceeasi opinie masurata de sondaje sau este vorba de alt fenomen? Sociologul canadian considera ca impostura sondajelor se sprijina pe trei elemente: nimeni nu are o opinie despre sau in orice problema; nu toate opiniile se valideaza; intrebarile puse nu sunt neaparat intrebarile pe care ar trebui sa le punem.

Mai mult, sociologii cred ca practicienii sondajelor neglijeaza procesul formarii opiniilor. In opinia lor, este demagogic sa crezi ca fiecare dintre noi isi poate da cu parerea despre orice subiect. In plus, unii oameni, expertii, observatorii sau intelectualii sunt mai in masura sa formuleze o opinie, in vreme ce omul obisnuit, “de la rue”, nu are decat o idee
generala despre politica externa a tarii sale, spre exemplu.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.