Efectele acoolului in organismul uman

Trimis la data: 2011-07-06 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 291
Autor: Daany18 Dimensiune: 6889kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In chimie, alcool este orice compus organic hidroxilici cu grupa functionala hidroxil (-OH) care este legata de un atom de corbon saturat, in starea de hibridizare spA�. Grupa hidroxil poate fi legata de o catena saturata, din partea saturata a catenei unei alchene, sau de catena laterala a unei hidrocarburi aromatice. Formula generala pentru un alcool simplu, aciclic, este CnH2n+1OH.

In limbajul curent, termenul de alcool se refera aproape intotdeauna la etanol, cunoscut si ca alcool de cereale, si deseori la orice bautura care contine etanol (vezi bautura alcoolica). Acest sens sta la baza termenului de alcoolism (dependenta de alcool).

Retinerea de a nu consuma alccol (abstinenta), iar legea din SUA din anii 1900 de interzicere a consumului de alcool (prohibitie). Ca medicament, etanolul este cunoscut ca avand un efect depresiv, care scade acuitatea reflexelor sistemului nervos central. Alte forme de alcool sunt de obicei denumite cu un adjectiv de rigoare, precum alcool izopropilic sau prin sufixul -ol, ca in izopropanol.

Cuvantul dateaza din secolul XVI, cand a fost folosit pentru se denumi orice substanta la care se ajungea prin sublimare. Acesta deriva din termenul latin medieval alcool ("pudra de stibiu"), originar din araba al-kua�"ul (�ssل�aحول), care este de asemenea sursa termenului kohl si legat de radacina k-a�"-l, atestata in cuvantul arab pentru machiaj.

Structura
Grupa functionala a unui alcool este grupa hidroxil legata de un atom de carbon hibridizat sp3. Astfel se poate spune ca alcoolii sunt derivati ai apei, cu o grupare alchil inlocuind un hidrogen. Daca o grupare aril este prezenta in locul uneia alchil, compusul se numeste fenol. De asemenea, daca grupa hidroxil este legata de un carbon hibridizat sp2 dintr-o grupa alchenil, compusul de numeste enol. Oxigenul dintr-un alcool face un unghi de aproximativ 109º (c.f. 104,5º in apa) si doua perechi de electroni libere. Legatura O-H din metanol (CH3OH) are o lungime de aproximativ 96 picometri.

Proprietati fizice si chimice
Gruparea hidroxil face ca, in general, alcoolul sa fie molecula polara. Acele grupari pot forma legaturi de hidrogen una cu alta si cu alti compusi. La alcooli exista doua posibilitati de dizolvare: tendinta grupei polare -OH de a il face solubil in apa si cea a catenei laterale de a i se opune. De aceea, metanolul, etanolul si propanolul sunt solubile in apa deoarece influenta gruparii hidroxil este mai puternica decat cea a catenei. Butanolul, cu patru carboni in catena, este moderat solubil datorita echilibrului dintre cele doua tendinte.

Alcoolii cu cinci sau mai multi carboni (pentanol sau mai mari) sunt insolubili in apa datorita dominarii catenei laterale.
Datorita legaturii de hidrogen, alcoolii tind sa aiba puncte de fierbere mai ridicate fata de hidrocarburi si eteri. Toti alcoolii simpli sunt solubili in solventi organici. Legaturile de hidrogen arata ca alcoolii pot fi folositi ca solbenti protici.Orbitalul dielectronic al oxigenului hidroxilului formeaza alcoolii nucleofili.

Alcoolii, ca si apa, pot avea fie proprietati acide, fie bazice la gruparea O-H. Cu un pKa de in jur de 16-19, sunt usor mai putin acizi decat apa, dar sunt capabili sa rectioneze cu baze puternice precum hidrura de sodiu sau cu metale reactive precum sodiul. Sarurile care rezulta se numesc alcoxizi, avand formula generala RO- M+.
Alcoolii legati de nuclee benzenice au o aciditate mai scazuta (un pKa in jur de 10). Gruparile care iau electroni participa la cresterea aciditatii alcoolilor. De exemple, para-nitro fenolul are un pKa de 7,15.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.