Efectele contractului de donatie

Trimis la data: 2015-06-07
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 9.48 / 10
Downloads: 0
Autor: Florin_C
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1.Efectul translativ al contractului
Ca efect al donatiei,dreptul care formeaza obiectul contractului se transmite din patrimonial donatorului in patrimoniul donatarului.
Donatia poate avea ca efect si stingerea unui drept si a obligatiei corelative( remitere de donatie).
Daca dreptul transferat este o creanta,operatia intervenita intre parti se analizeaza ca o cesiune de creanta cu titlu gratuit.
Obiectul contractului il constituie un drept real,transmiterea sau constituirea dreptului opereaza prin efectul realizarii acordului de vointa(art 971 C.civ)in forma prevazuta de lege(forma autentica sau forma actului juridic care realizeaza indirect donatia),dar nu neconditionat de predarea bunului care formeaza obiectul donatiei,cu exceptia darurilor normale care se realizeaza prin traditiune.
2.Obligatiile donatorulu -

Obligatia de predare. Dupa incheierea contractului donatorul este obligat sa predea bunul daruit potrivit clauzelor stabilite si sa-l pastreze pana la predare,raspunzand de pieirea sau deteriorarea lui provenita din culpa sa.-Obligatia de garantie
Regula: in principiu,donatorul nu datoreaza garantie pentru evictiune(art.828 alin 1 C. civ)si nici pentru vicii ascunse,deoarece contractul este cu titlu gratuit. Prin exceptie, donatorul datoreaza garantie in urmatoarele cazuri:

-daca a promis expres garantia pentru evictiune(art.828 alin.2 C civ)sau pentru vicii,lipsa garantiei nefiind o regula imperativa;
-daca evictiunea provine din faptul sau personal(art.828 alin.3 C civil)de exemplu,vinde imobilul donat inainte de efectuarea formelor de publicitate sau vinde si preda lucrul mobil cumparatorului,daruit anterior prin act autentic,fapte care contravin obligatiei contractuale.
-in caz de dol (intentie sau culpa grava asimilata dolului)donatorul raspunde de pagubele rezultand din viciile ascunse,cunoscute de el si necomunicate,care au cauzat(direct sau indirect)un prejudiciu donatarului

-daca donatia nu este pur gratuita(donatie cu sarcini)donatorul raspunde de evictiune in limita valorii sarcinilor(art.828 alin3 C.civ)
Desi legea nu prevede expres,donatorul raspunde ca un vanzator si pentru viciile ascunse.3.Obligatiile donatorului
Regula. Cand donatia este pur gratuita, donatarul nu are nici o obligatie, ci numai o indatorire denumita traditional "de recunostinta" care, in cazurile anume determinate de lege, este sanctionata prin posibilitatea data donatorului de a revoca donatia pentru cauza de ingratitudine
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.