Efectele crizei economice asupra somajului

Trimis la data: 2009-09-24
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 7.29 / 10
Downloads: 23
Autor: Hytman08
Dimensiune: 31kb
Voturi: 54
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Efectele crizei economice asupra somajului
Somajul este explicat in DEX ca fiind un fenomen economic cauzat de crizele sau recesiunile economice, care consta in aceea ca o parte dintre salariati raman fara lucru, ca urmare a decalajului dintre cererea si oferta de forta de munca. Fenomenul somajului, avandu-si premisele in disfunctionalitatile economiei socialiste, in particular in domeniul ocuparii fortei de munca, a fost un insotitor permanent al perioadei de tranzitie la economia de piata, pentru ca, ulterior, acesta sa se cronicizeze si sa se manifeste si in perioadele recente de crestere economica
Referat despre Efectele crizei economice asupra somajului
Odata cu prima reglementare juridica in materie, respectiv Legea nr. 1/1991 privind protectia sociala a somerilor si reintegrarea lor profesionala, somajul a inceput sa fie evidentiat pe baza inscrierii la oficiile de somaj, pentru ca, incepand cu anul 1994, sa fie evaluat si prin anchete in cadrul gospodariilor, reflectand somajul in sensul criteriilor Biroului International al Muncii.

2. Somajul in Romania
Rata somajului inregistrat la sfarsitul lunii octombrie 2008, la nivel national a fost de 4,0%, mai mica cu 0,1% decat cea din luna octombrie a anului 2007 si mai mare decat cea din luna septembrie a anului 2008 cu 0,1%. In luna octombrie, numarul total de someri este de 364.183 persoane, mai mult cu 11.271 persoane fata de cel din luna anterioara.
In graficul urmator este prezentata evolutia ratei somajului in primele zece luni ale anului 2006, 2007 si 2008.

Se constata ca fata de aceeasi perioada a anului 2006, in anul 2007 si 2008 rata somajului inregistrat are valori mult diminuate, pastrand trendul usor ascendent specific acestei perioade. Cu toate acestea, rata somajului la nivel national a crescut ca urmare a cresterii numarului de someri inregistrati, fenomen firesc pentru aceasta perioada a anului cand isi fac resimtite disponibilizarile de personal. Un fenomen ingrijorator il reprezinta modificarile structurii pe varste, in sensul cresterii populatiei imbatranite demografic, atat ca numar, cat si ca pondere. Imbatranirea demografica, pe fondul unei natalitati reduse si a unei mortalitati ridicate conduce, pe termen lung la o diminuare a populatiei totale si implicit a ofertei de forta de munca.

Legat de anii ce urmeaza, Comisia Europeana a prezentat pe data de 3 noiembrie 2008 prognoza economica de toamna, unde s-a apreciat ca, in Romania, rata somajului a scazut la un nivel record de 6% in prima parte a anului 2008. Deficitul de forta de munca a dus la cresteri ale salariilor, care au crescut pana la 25% in iulie 2008. Se asteapta ca somajul sa creasca putin in 2009, ca sa revina in 2010 la un nivel mai scazut.

3. Efectele crizei economice asupra somajului
In plan international, potrivit estimarilor date presei de Juan Somavia (directorul general al Biroului International al Muncii), numarul de someri la nivel modial ar putea creste de la 190 de milioane in 2007 la aproximativ 210 milioane la sfarsitul anului 2009. In Romania, liderii sindicali estimeaza ca rata somajului va depasi 8% in 2009, iar numarul somerilor va trece de 1,2 milioane de persoane, in conditiile in care aproape 500.000 de romani se vor intoarce in tara din Spania si Italia si in contextul dublarii numarului somerilor din Romania.

Pana in momentul de fata, tara noastra nu a avut prea mult de suferit din cauza recesiunii economice. Cu toate acestea unele companii au inceput sa disponibilizeze din personalul sau pentru a se feri pe cat posibil eventualele pierderi. Astfel, numarul somerilor din mediul privat a crescut la 150.000 de persoane, cele mai afectate domenii fiind industriile textila, chimica, mecanica si cea a mobilei. Judetele cele mai lovite de criza economica sunt cele din nordul Moldovei, in special Botosani si Suceava.

Una dintre cele mai puternice companii din Romania, Dacia Pitesti, a anuntat ca timp de 17 zile firma va intra „intr-o vacanta fortata“, cei aproximativ 11.000 de salariati fiind trimisi in somaj tehnic. Perioada de repaus se suprapune cu sarbatorile de iarna si de aceea e posibil ca abia la 1 ianuarie anul viitor activitatea fabricii sa fie repornita.
Masura s-a impus in conditiile in care vanzarile de autoturisme au scazut dramatic, iar productia pe stoc ar fi putut periclita si mai mult situatia economica a firmei. Oamenii care stau acasa vor primi 85% din salariu. In acest mod administratia companiei se asigura ca, in momentul in care fabrica este repornita, salariatii se vor intoarce la lucru. Somajul tehnic de la Dacia are efecte in lant, alte firme furnizoare ale acestei companii fiind obligate sa-si intrerupa activitatea.

Totodata, si conducerea Nokia Romania a decis sa opreasca productia la fabrica din comuna Jucu in perioada 22 decembrie 2008-5 ianuarie 2009.Nokia a dispus trecerea in somaj tehnic a cel putin 100 de persoane angajate pe o perioada determinata de trei luni, de la doua firme subcontractoare. Fabricile Silvania si RomSteel Cord din Zalau, detinute de Michelin, isi vor opri activitatea in jurul datei de 12 decembrie si vor relua lucrul in ianuarie, urmand ca, in afara zilelor de sarbatori legale, cei aproximativ 1.600 de muncitori ai celor doua unitati sa fie trimisi in somaj tehnic. Decizia de prelungire a vacantei de iarna pentru fabricile Silvania si RomSteel Cord a fost luata de Michelin Romania din cauza crizei economice mondiale, compania fiind obligata sa-si ajusteze productia.

Combinatul de ingrasaminte chimice Azomures din Targu Mures a trimis in somaj tehnic aproximativ 2000 de angajati. In schimb, compania ArcelorMittal a recurs la alte metode de solutionare a crizei, mai anume la disponibilizari la cerere. Astfel, aproximativ 1500 de angajati au decis intreruperea contractului de munca.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.