Efectele divortului asupra relatiilor patrimoniale dintre soti

Trimis la data: 2014-12-22 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 2
Autor: Madalina_N Dimensiune: 21kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Intre soti inceteaza si raporturile patrimoniale ce au aparut ca efect al casatoriei, cu exceptia acelora care se pot naste intre ei, pe data desfacerii casatoriei, in temeiul legii sau pe cale conventionala:
1. Incetarea obligatiilor de a suporta cheltuielile casniciei.
2. Incetarea obligatiei reciproce de sprijin material.
3. Incetare obligatiilor de intretinere si nasterea unor obligatii legale de intretinere intre fostii soti.
4. Efectele divortului cu privire la locuinta comuna a sotilor.
5. Efectele divortului cu privire la dreptul de mostenire.
6. Efectele divortului cu privire la bunurile comune.

Art. 26 C. fam. Prevede: " sotii sunt obligati sa contribuie, in raport cu mijloacele fiecaruia la cheltuielile casniciei". Notiunea de cheltuieli ale casniciei este susceptibila de doua intelesuri:
-un sens restrans- cheltuielile pentru gospodarirea in comun a sotilor;
-un sens larg- cheltuielile necesare pentru cresterea, educarea si pregatirea profesionala a copiilor si cele necesare pentru intretinerea sotului aflat in nevoi din cauza unei incapacitati de a munci.

Deci, aceasta obligatie prevazuta in sens larg cuprinde alte doua obligatii distinct reglementate de lege- obligatia de intretinere dintre soti (86 C. fam. ) si obligatia unilaterala a parintilor de a-si intretine copii minori (107 C. fam. ). Prima obligatie este permanenta si neconditionata, iar a doua inceteaza in principiu la majorat deoarece legea prezuma starea de nevoie numai pe timpul minoritatii.
Obligatiile exista chiar si in situatii de exceptie cand sotii nu traiesc si nu gospodaresc impreuna.

Cheltuielile de casnicie sunt cele necesare acoperirii nevoilor obisnuite, normale ale casniciei si acestea variaza in functie de diferitele casnicii. Aceste cheltuieli se acopera din bunurile proprii si din cele comune.Munca depusa in gospodarie pentru cresterea copiilor constituie un aport al femeii la sarcinile gospodariei.
De asemenea, oricare din soti poate introduce actiune impotriva celuilalt pentru a-l obliga la suportarea acestor sarcini.
Din momentul in care casatoria este desfacuta, nu mai exista nici cheltuieli necesare pentru mentinerea ei.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.