Efectele masajului - circulatorii, musculare, metabolice, reflexe

Trimis la data: 2014-01-10
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 8.03 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
De exemplu, manevrele de efleuraj sprijina, stimuleaza circulatia venoasa de intoarcere, cea superficiala, usurand astfel munca inim. Asociind la aceasta manevra blanda unele manevre mai puternice, cum sunt presiunile, se actioneaza si asupra circulatiei venoase de intoarcere profunda, cu efect folosit in patologia venoasa.
In ceea ce priveste circulatia limfatica, anumite proceduri (ex. - efleurajul mai energic, alunecari profunde pe membre, frictiunile) activeaza circulatia limfei in sens centripet, combatand astfel staza limfatica.
De retinut ca anumite proceduri de masaj (efleuraj, frictiuni, etc.) induc, local, o secretie histamina si acetilcolina care vor produce o vasodilatatie periferica, locala (hiperemia pielii), ceea ce exprima o activare circulatorie cu consecinte metabolice la care intervin si alte mecanisme (nervoase, hormonale, etc.). Efectele musculare rezultate ca urmare a aplicarii anumitor manevre de masaj (framantatul, tapotamentul, etc.) pe cale mecanica (directa) si reflexa (indirecta) si care activeaza circulatia din muschi, stimuleaza cresterea agentilor nutritivi si in acelasi timp favorizeaza eliminarea unor cataboliti nocivi, in special la sportivi (acid lactic, peroxizi lipidici, etc.);

de asemenea, se stimuleaza elasticitatea si forta de contractie a fibrelor musculare. Manevrele usoare (efleurajul) au efecte linistitoare, decontractante asupra muschilor, mai ales cand masajul foloseste unele unguente relaxante (crema relaxanta Decontractil, etc.)
Efectele metabolice sunt urmarea unor proceduri stimulative (baterea sau tapotamentul, vibratiile energice, etc.) care activeaza metabolismul astfel: mobilizeaza grasimile din stratul celular subcutanat, contribuind la arderea acestora si scaderea tesutului subcutanat in exces.

Prin activarea circulatiei locale se induce un aport crescut de oxigen, fosfati, glucoza, trigliceride, acizi grasi liberi si alti nutrienti, in special la nivel muscular, contribuind astfel la cresterea eficientei mecanice, mai ales la nivel muscular.
Tot prin efecte metabolice si intr-o mai mica masura prin stimularea secretiei sudorale (ca urmare a deschiderii porilor glandelor sudoripare), masajul favorizeaza eliminarea unor cataboliti de uzura, nocivi pentru organism (acid lactic, uree, creatinina, acid uric, peroxizi lipidici, etc.).

Efecte reflexe
Multa vreme s-a acordat atentie efectelor mecanice ale masajului si mult mai tarziu a fost pusa in evidenta actiunea reflexa a masajului, a unor proceduri (ex. efleurajul, vibratiile fine) care excita receptorii pielii si in acest fel informeaza anumiti centri nervosi, care la randul lor declanseaza reactii de raspuns la nivelul unor organe si tesuturi. Pentru realizarea acestui efect, manevra de masaj (netezirea) se executa bland un timp mai indelungat, ceea ce va provoca o linistire a sistemului nervos central si o relaxare a musculaturii scheletice, pe cai reflexe (aferente-eferente).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.