Efectele radiatiei X in organism

Trimis la data: 2010-10-07 Materia: Medicina Nivel: Liceu Pagini: 1 Nota: / 10 Downloads: 500
Autor: Violetta Apsotol Dimensiune: 10kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Radiatie ionizanta, rad X genereaza efecte biologice de care practica medicala trebuie sa tina seama pentru a evita sau reduce la minimum efectele nocive ale acesteia asupra organismului uman. Principalele efecte generate de radiatia X sint efectul fotoelectric si efectul Compton, alte efecte generate de interactiunea radiatiei X cu substanta fiind mai putin importante biologic.

Efectul fotoelectric consta in interactiunea completa intre fotonul X incident si atom. Fotonul X este complet absorbit, generind emisia unei radiati X-caracteristice si a unui fotoelectron. Coeficientul de atenuare al efectului fotoelectric depinde de numarul atomic al atomului.

Efectul fotoelectric scade dramatic cu cresterea energiei fotonului X si creste cu cresterea numarului atomic Z al substantei tinta. De aceea, absorbtia osului fata de radiatia X este mult mai mare decit cea a tesuturilor moi si de aceea plumbul este un foarte bun protector fata de aceasta radiatie (numar Z mare, ce determina absorbtie mare).

Efectul Compton reprezinta o interactiune mai putin dramatica in comparatie cu efectul fotoelectric, fotonul X fiind doar deviat prin ciocnirea cu electronii externi ai atomului tinta, rezultind devierea atit a fotonului X, cit si a unui electron, cu imprastierea radiatiei X, fara absorbtia acesteia.

Fotonii cu energie joasa (60 kV) genereaza in principal efect fotoelectric; la valori de cca 140 kV, energia transferata in organism de efectul fotoelectric si de efectul Compton sint relativ egale, intimp ce la energii mari (200kV), predomina efectele generate de interactiunile tip Compton.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.