Efectele recunoasterii procedurii principale

Trimis la data: 2009-08-01 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 301
Autor: Razvan Dimensiune: 8kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
În cazul procedurii principale, recunoasterea însemna ca hotarârea de deschidere a procedurii produce, fara îndeplinirea vreunei formalitati suplimentare, în orice alt stat, efectele prevazute de legea statului de deschidere, cu exceptia cazului în care legea prevede altfel, daca în acel stat nu este deschisa o procedura secundara (art. 17 alin. 1 din Regulament).

Recunoasterea procedurii principale da astfel deciziei de deschidere a
procedurii o eficacitate si o „efectivitate” imediata. Spre deosebire de Legea model UNCITRAL, Regulamentul 1346/2002 urmeaza „modelul extinderii ” în alte state a efectelor prevazute de legea statului în care procedura a fost deschisa.

De aceea, Regulamentul nu enumera explicit care sunt aceste efecte care urmeaza a fi recunoscute în mod automat. Vom analiza însa efectele recunoasterii automate prevazute de Regulament prin prisma principalelor efecte ale unei proceduri de insolventa, asa cum se regasesc ele în cvasitotalitatea legislatiilor europene, inclusiv în cea româna : suspendarea actiunilor si urmaririlor individuale, dezinvestirea debitorului si numirea unui administrator sau lichidator (reprezentant al procedurii).

a) Suspendarea actiunilor si urmaririlor individuale va opera extrateritorial ipso iure, de la data deschiderii procedurii principale. Legea statului de deschidere va defini scopul, durata si modalitatile de ridicare a acestei suspendari. Un corolar al acestui efect este obligatia prevazuta de art. 20 alin. 1 din Regulament.

În sarcina creditorilor care, ulterior deschiderii procedurii principale, au obtinut, prin orice mijloc, mai ales prin executarea bunurilor debitorului situate pe teritoriul unui alt stat contractant, satisfacerea, în tot sau în parte, a creantelor lor, de a restitui reprezentantului român sau, dupa caz, lichidatorului european valoarea obtinuta.

b) Dezinvestirea totala sau partiala a debitorului va deveni efectiva
în orice stat implicat, la aceeasi data la care a devenit efectiva în statul de deschidere. Art. 14 din Regulament prevede masuri de protectie a tertilor de buna-credinta care ar putea contracta cu debitorul dezinvestit.

c) Recunoasterea numirii reprezentantului procedurii si a atributiilor sale este unul din efectele cele mai importante ale recunoasterii
procedurii europene de insolventa. În virtutea recunoasterii automate, reprezentantul numit în procedura principala va avea autoritatea sa actioneze în orice alt stat implicat, fara a avea nevoie de o alta autorizatie sau formalitate (cum ar fi exequatorul).

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.