Efectele zgomotului

Trimis la data: 2011-10-29
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 7.39 / 10
Downloads: 923
Autor: Manole Sevastita
Dimensiune: 75kb
Voturi: 39
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Una din cele mai persistente probleme de sanatate din Europa este zgomotul in munca. Zgomotul este sunetul neplacut auzului. Efectele pe care expunerea la zgomot le are asupra sanatatii constituie o problema de sanatate publica din ce in ce mai acuta. Jumatate din populatia europeana traieste intr-un mediu cu zgomot. O treime din populatia acestei regiuni este deranjata de nivelurile de sunet in timpul somnului. Efectele zgomotului asupra omului sunt in functie de intensitatea si de durata sa.
Omul traieste in lumea sunetelor si zgomotului. Sunetul se defineste prin vibratiile mecanice ale mediului care se transmit la aparatul auditiv. Sunetul s-a integrat in viata noastra cotidiana incat rareori suntem constienti de toate functiile sale. El ne ofera momente de distractie cand ascultam o simfonie sau cantecul pasarilor. Ne permite sa comunicam cu familia si prietenii nostri prin intermediul vorbirii.rnrnTot sunetul ne avertizeaza de apropierea unui automobil, ne atrage atentia atunci cand suna telefonul, cand bate cineva la usa, cand suna sirena unui vapor. Zgomotul este sunetul puternic, necoordonat. Unitatea de masura a intensitatii sunetelor este decibelul (db). Este o unitate de masura relativa, avand ca baza logaritmul raportului intre intensitatea zgomotului dat si intensitatea de referinta, stabilita conventional ca fiind presiunea vibratiilor sonore de 0, 0002 dine/cm si care a fost considerata ca limita de jos a sunetelor audibile de catre om.rnrnTinand seama de scara logaritmica, inseamna ca sunetele cu intensitatea de 10, 20, 30 db reprezinta depasirea de 10, 100, 1000 ori a pragului inferior al intensitatii.In ordinea aparitiei, primele efecte sunt la nivel psihic (distragerea atentiei, reducerea perfor-mantelor in sarcini care utilizeaza memoria de scurta durata), vegetative (cresterea activitatii cardiace), suferinta auditiva si apoi dificultati in coordonarea miscarilor.rnrnZgomotul la locul de munca:Se estimeaza ca o treime a angajatilor din Europa (peste 60 milioane de oameni) sunt expusi la niveluri ridicate de zgomot mai mult de un sfert din timpul lor de lucru.Circa 40 milioane de lucratori (echivalentul intregii populatii a Spaniei) sunt nevoiti sa ridice tonul peste nivelurile normale de conversatie pentru a se putea face auziti, cel putin jumatate din timpul lor de lucru.rnrnIn 1990 aproape 30 de milioane de americani au fost expusi unui nivel ridicat de zgomot de 85 de decibeli, sau dB, la locul de munca. Probleme ale urechii interne pot fi cauzate de catre zgomote puternice (impuscaturi, explozii). Mai pot fi cauzate de catre expunerea la zgomot in perioade de timp mai lungi. Aceste cazuri apar la locurile de munca, dar si in zonele din jurul aeroporturilor si a autostrazilor. rnrnCand urechea interna este expusa la nivele sonore de 85dB timp de 40h/saptamana, pe durata vietii unui adult, exista un mare risc in deteriorarea celulelor superioare senzoriale. Deteriorarea se dezvolta in timp iar persoana expusa de obicei nu sesizeaza acest lucru. Probleme legate de neintelegerea vorbitului atunci cand exista un nivel scazut de zgomot este unul dintre primele simptome.rnrnPierderea auzului indusa de zgomot este considerata ca fiind cea mai comuna, ireversibila boala din industrie. O expunere prelungita la zgomot puternic poate conduce la deficiente de auz, dar zgomotul poate fi de asemenea sursa sau un factor
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.