Efectul biologic al curentului

Trimis la data: 2005-02-22 Materia: Fizica Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 3504
Autor: Tiberiu Dimensiune: 8kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In structura noastra de fiecare zi nu se poate concepe nici o actiune in afara energiei,care participa la asigurarea hranei,confortului,inbracamintei,si a transportului.De ea se laga ingrijorari si sperante,iar cautarile pentru a fi asigurata se intetesc si devin prioritare.Dar ce este energia??? Energia este capacitatea unui sistem oarecare de a produce lucru mecanic.

Energia a inceput sa fie produsa si utilizata din ultimele decenii ale secolului al XIX-lea in centrale termoelectrice si hidroelectrice
De prin 1870 sa fabricat in cateva tari diferite feluri de generatoare electrice actionate de masini de abur cu piston .Perfectionat prin adoptarea autoexcitatiei,generatorul de curent cantinuu s-a impus si a fost folosit la inceput pentru a alimenta consumatori locali,dar numai pentru iluminat.

Lipseau receptoarele potrivite pentru folosirea energiei electrice.De prin 1877 au inceput sa se raspandeasca lampile cu arc.
Iluminatul electric si-a gasit insa solutia practica numai dupa ce Edison a inventat lampa cu incadescenta care a inceput sa fie produsa commercial din 1881.

In Romania cercurile stiintifice erau la curent cu noua tehnica si erau preocupate de utilizarea energiei electrice.Pentru prima oara electricitatea a fost folosita in Romania in domeniul telecomunicatiilor .

P.S.Aurelian prevedea in 1877,intr-o revista stintifica astfel”electricitatea va putea inlocui cu folos toate celelalte mijloace de iluminat”,iar in alte articole din 1878 anticipa ca “electricitatea va putea folosi la:transmiterea miscari la distanta mare,la iluminatul in locuinte si in mine,precum si in agricultura”.

Explozia Internationala de Electricitate de la Pris din 1881 si Primul Congres International al Electricienilor,tinut concomitant,la care au luat parte marii savanti ai timpului:Kirchoff, Deprez,lordul Kelvin,punand bazele sistemului de unitati de masura electrice,si foloasele utilizarii energiei electrice.
Iluminatul electric a fost introdus in Romania din anul 1882, cand s-au construit cateva mici centre pentru alimentarea palatului Cotroceni din Calea Victoriei, folosindu-se 40 de lampi de incadescenta.

In a doua jumatate a secolului al XIX-lea apar primele preocupari pentru obitnerea si folosirea energiei electrice.Bazele teoretice ,privin folosirea energiei electrice ,au fost puse o data cu descoperirea legilor electromagnetismului.In 1869 Th.Grammes a inventat dinamul,tinand seama de descoperirile anterioare.A urmat aparitia primelor motoare sincrone,constituite de Elihu Thompson in 1879.Motoarele asincrone au fost construite de Marcel Deprez in 1883.In 1884 Payling a introdus notiunea de energie in electromagnetism.S-a constatat ca lucrul mecanic poate fi transformat in caldura,,insa caldura nu poate fi transformata in lucru mecanic,in porcesul de “degradare” a energiei.

De fapt ,trecerea spre a forma moderna de “totul electric” se poate amorsa lent si se poate dezvolta timp indelungat,total independent de felul mai mult sau mai putin butal in care se vor face schimbarile modului de productie.Chiar daca am reusi sa rezolvam problemele energetice si sasatisfacem nevoile materiale ale omului ,noi nu am face decat jumatate din drum .
Oscilam continuu intre vis si realitate ,intre inima si ratiune.
Cand existenta ne este amenintata,ratiunea primeaza asupra inimii,realitatea asupra visului.

Foarte putini oameni se simt astazi amenintati in existenta lor si cred cu adevarat in amenintarea energetica,in viitoarea decreptitudine a economiilor accidentale.Acest refuz,aceasta dorinta de a visa cu orice pręt avand intotdeauna pentru totul o explicatie logica si rezonabila ,este un lucru vechi si permanent ,asa cum o atesta povestea urmatoare:
La un banchet dat in onoarea lui Newton,poetul englez Keats insarcinat sa tina un toast striga ridicandu-si paharul:”Rusine memoriei lui Newton”.Adunarea sa intrigat si cineva il ruga pe Keats sa-si explice anatema.
“Aceasta,spune el.deoarece Newton a distrus poezia curcubeului,ridicandu-l la un efect de prisma”

Dar de fapt,folosirea masiva a energiei poate elibera spiritual si mana omului pentru alte folosinte decat satisfacerea necesitatilor materiale.Si acasata eliberare poate fi prilejul unei dezvoltari fara precedent a tuturor activitatilor,indreptate spre satisfacerea unor nevoi spirituale,de exemplu artistice si culturale.

Din cele spuse rezulta ca electricitatea a fost un pas inaite pentru planeta si datorita acestor savanti noi putem sa stam acum in fata televizoarelor sau sa efectuam si alte activitati.Electricitatea a adus o dezvoltare in toate domeniile de activitate ea reusind
sa ne usureze munca.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.