Efectul culturii asupra omului - eseu

Trimis la data: 2007-10-27
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 7.68 / 10
Downloads: 1417
Autor: Daniel Plescanu
Dimensiune: 10kb
Voturi: 106
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ţin să elogiez referatul conceptul de cultura si civilizatie,datat Octombrie 2006, cu aproape 1000 cititori în numai un an. Dacă părerea filosofică a domnului Tudor Vianu despre teoria formala a culturii respectiv a structurii culturii mă lasă rece, afirmaţiile domnului Lucian Blaga despre culturaca mod existential specificuman au stârnit un interes deosebit.
Citez din comentariile din referat:
• In conceptia lui Blaga, om-cultura-istorie constituie o unitate inseparabila. Fiecare se explica prin celelalte, fiecare este conditionata de celelalte. Teza sa fundamentala despre om si cultura, ce poate face mandria oricarei profesiuni umaniste de credinta, poate fi formulata astfel: ratiunea de a fi a omului ca om, vocatia sa suprema se afla in cultura, iar ratiunea de a fi a culturii, izvorul unic al constituirii si dezvoltarii sale se afla intr-un mod existential specific uman. Cat priveste istoria, ea tine de modul existential specific uman, adica a omului creator de cultura. Om, in sensul de ''om deplin'', cultura, ''istorie'' sunt trei elemente constitutive ale unui proces unic. Sa le analizam pe rand.

Sunt perfect de acord că om-cultură-istorie constituie o unitate inseparabila. Eu aş fi mai precis în exprimare, adoptând ca unitate inseparabilă relaţia om - cultură – contemporaneitate, care ar include întreaga peroraţie ce urmează în referat despre „imediat”
Nu pot fi de acord cu restul citatului. Cum om este NUMAI cel cu „profesiune umanistă”?
Este cam adevărat că nu merită titlul de om un agramat. Ar trebui să se mulţumească cu cel de primar!
Omul face haina sau haina face pe om? Probabil Einstein nu a fost om pentru că nu a purtat frac şi „papiotă”. Cam aşa arată punctul de vedere al „profesiunilor umaniste”.
Să facem precizarea necesară. Omul produce cultura, nu cultura face pe om pe om.

Precum producătorul de haine este croitorul, iar restul omenirii le poartă, producătorul de cultură este artistul de profesiune umanistă iar restul trebuie să o asimileze, dacă simt necesitatea. Nu poţi obliga un om care a optat pentru o profesiune realistă (mă refer la clasificarea făcută liceelor în Uman şi Real) să fie şi cult. Ca tehnician pot repara o brichetă sau să repar siguranţa arsă fără să am habar de Eminescu, Grigorescu sau Rimski-Korsakow. Oare domnul Blaga a ascultat vreo operă a lui Korsakow?. Doar era sau se credea cult!

O întrebare de principiu: Gramatica face parte din cultură?
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.