Eficienta economica si costul de productie

Trimis la data: 2013-08-22
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.78 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Eficienta exprima calitatea activ econ, modul in care sunt folositi fact de prod ; agentii econ urmaresc in permanenta cresterea eficientei econ.
PRODUCTIVITATEA = indicator de eficienta prin care se compara in unitati fizice sau monetare efectele obtinute dintr-o activ econ cu eforturile facute pt realiz acestei activ COEFICIENTUL CAPITALULUI
O crestere a ratei expr o crestere a eficientei. Productivitatea (W) expr eficienta cu care sunt utilizati fact de prod.
Exista mai multe tipuri de W :W fizica (in care Q, respectiv consumul de factori se expr cantitativ, in unit fizice)W valorica ( expr in unit monetare) : se exprima inmultind Q cu preturile corespunzatoare si e mai sugestiva decat prima pt ca marimea W se poate modifica numai ca urmare a modific preturilor pe piata, deci a unor factori care nu depend strict de active econ.

W bruta - cand efectele sunt exprimate prin Q totala
ea adaugata.W medie W marginala W partiala => expr randamentul unui singur factor de productie W globala => expr randamentul sumei factorilor, nu se poate exprima decat in u.m. Cresterea W este importanta atat pt fiecare firma cat si pt econ nationala in ansamblu, deoarece conduce la cresterea cantit si calitatii produselor, la reducerea consumurilor pe unit de produs si la redistribuirea factorului munca pe ramuri.

Intotdeauna Wmg trece prin punctul de maxim al W.
Productia este optima atunci cand Wmg = Wmedie.
Costul de productie = expr cheltuielile ocazionate de desf proc de productie; expr consumul de fact de prod. Daca la el se adauga chelt de distributie se obtine CT.
Firmele urmaresc minimizarea chelt ceea ce se realiz prin reducerea consumului de mat prime, materiale, prin reducerea chelt cu reparatiile, a chelt de administrare si prin realiz unei corelatii mai bune intre cresterea W si salariilor. Ca regula, salariile trebuie sa creasca intr-un ritm mai scazut decat cel de crestere a W
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.