Egalitate si nondiscriminare

Trimis la data: 2012-12-18
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 7.53 / 10
Downloads: 1
Autor: Mirela cccccc
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dreptatea este valoarea etica si juridica, in functie de care se aproba sau se dezaproba relatiile sociale si raporturile juridice, normele juridice si hotararile organelor de jurisdictie existente intr-o epoca si intr-o organizare sociala data; este faptul de a recunoaste drepturile cuiva, de a acorda fiecaruia ceea ce i se cuvine in mod legitim. Dreptatea este o virtute morala, cea mai inalta dintre cele patru virtuti cardinale, care consta in faptul de a da fiecaruia ce este al sau, in a respecta drepturile altuia.
Discriminarea, oricare situatie prin care un grup sau o singura persoana este tratata diferit de ceilalti, de obicei din cauza ca acestia fac parte dintr-un grup social sau categorie distincta. Aceste categori pot fi religia, sexul , varsta sau handicapurile. Discriminarea poate fi vazuta ca favorabila sau nefavorabila. Cu toate acestea, in limbajul modern, 'discriminarea' este considerata de obicei nefavorabila.

Discriminarea inseamna: "orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta pe baza de rasa, nationalitate, limba, religie, categorie sociala, convingeri, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV sau apartenenta la o categorie defavorizata care are ca scop sau efect restrangerea sau inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii, in conditii de egalitate, a drepturilor si a libertatilor fundamentale, ori a drepturilor recunoscute prin lege, in domeniul politic, economic, social si cultural sau in orice alte domenii (Legea nr.27/2004 privind aprobarea O.G. nr.77/2003 pentru modificarea si completarea O.G. nr.137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare).

In majoritatea tarilor democratice exista legi impotriva discriminarii iar egalitatea de tratament este in general garantata de Constitutie. Cu toate acestea fenomenele de discriminare exista chiar si in absenta unor legi pro-discriminare, si impotriva eforturilor legislative de combatere a fenomenului.In fata legii toate persoanele sunt egale. Conform Cartei drepturilor fundamentale inclusa in partea a doua a Constitutiei Uniunii Europene este interzisa orice discriminare bazata in special pe motive de sex, rasa, culoare, origini etnice sau sociale, caracteristici genetice, limba, religie sau convingeri, opinii politice sau orice alta opinie, apartenenta la o minoritate nationala, avere, nastere, handicap, varsta sau orientare sexuala.

Totodata , in domeniul de aplicare a Constitutiei si fara sa aduca atingere dispozitiilor specifice, se interzice orice discriminare pe motive de nationalitate. "Exercitarea drepturilor si libertatilor recunoscute de prezenta Conventie trebuie sa fie asigurata fara nici o deosebire, in special, de sex, rasa, culoare, limba, religie, opinii politice sau orice alte opinii, origine nationala sau sociala, apartenenta la o minoritate nationala, avere, nastere sau orice alta situatie" - Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Inca de la Etica Nicomahica a lui Aristotel, in care notiunea de egalitate este strans legata de ideea de justitie, principiul egalitatii a ramas deschis unei multitudini de interpretari. A fost trasata o distinctie intre egalitatea formala si cea substantiala. In timp ce prima se refera la aplicarea legii si tratamentul egal al cetatenilor ce se afla in aceeasi situatie, a doua se refera la continutul legilor ce trebuie create in asa fel incat sa nu discrimineze cetatenii pe motive arbitrare, iar in aceasta situatie tratamentul trebuie sa fie de o asemenea natura incat cetatenii sa aiba oportunitati egale pentru a atinge pozitii egale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.