Egiptul Antic

Trimis la data: 2005-06-10 Materia: Istorie Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 4661
Autor: Monica Tomescu Dimensiune: 11kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Egiptul s-a format pe valea Nilului prin unirea Egiptului de sus cu Egiptul de jos. Egiptului i se mai spunea Kemet care însemna pământul negru. Egiptul nu este decât o oază întinsă de 2000 km.

Egiptul s-a format pe valea Nilului prin unirea Egiptului de sus cu Egiptul de jos. Egiptului i se mai spunea Kemet care însemna pământul negru. Egiptul nu este decât o oază întinsă de 2000 km.

Egiptul de Jos

Cele mai importante oraşe ale Egiptului de Jos erau Buto, Busiris, Heliopolis, Sais şi Tantis.

Buto ,după numele zeiţei Uto, se mai numea şi Per-Uadjet. În epoca predinastică era unul dintre oraşele importante, menţionat de legendele referitoare la luptele dintre Seth şi Osiris.

Busiris, Bus-Osiris, era cel mai vechi sanctuar al zeului Osiris care a luat locul lui Andjh.

Heliopolis Lun sau On, în egipteană, era oraşul zeului Soare Helios, iar Ra era nete-rul, zeul templului consacrat.

Sais sau Sait, oraşul zeiţei Neith, la început ea nu capătă o importanţă, dar după aia devine capitala ţări.

Tanis sau Djanet în egipteană, era consacrată cultului lui Seth.

Egiptul de Sus

Cele mai importante oraşe ale Egiptului de Sus au fost Thinis, Assuan, Heracleopolis, Hermopolis, Hierakonpolis, Memfis, Teba.

Thinis situat undeva pe malul Nilului, în faţa oraşului Abydos.

Assuan era la Extremitatea sudică a Egiptului situat pe Nil, aproape de prima cataractă şi lângă Abu.


Heracleopolis situat la intrarea în depresiunea Fayum.
Hermopolis este unul dintre oraşele străvechi ale Egiptului.

Hierakonpolis capitala federativă a Egiptului în epoca predinastică, avea drept zeu tutelar şoimul, care a fost identificat cu Horus.

Memfis fost unul dintre cele mai importante oraşe ale Egiptului deoarece avea o poziţie geografică foarte importantă.

Teba a fost oraşul ce mai mare , cel mai frumos şi cel mai important al Egiptului antic deoarece era situat la 700 km de Cairo .

Piramidele

Timp de un mileniu, regii Imperiului Vechi, apoi cei din Imperiul Mijlociu au dispus construirea Piramidelor ca morminte regale. Aceste monumente cuprindeau o cameră mortuară unde era depus un sarcofac de piatră dură. Piramida apare pentru întâia oară la Sakkarah, datorită talentului arhitectului Zoser renumitul şi genialul Imhotp. Piramidele au feţe triunghiulare şi ea datează din epoca Snefru. Cea mai mare piramidă din Egipt este cea alui Keops.

Mumiile

Îmbălsămarea era o operaţie foarte complexă, dar necesară pentru conservarea trupului, fără decare nu se putea îndeplini, în Lumea de dincolo, unirea forţelor vitale cu substanţa fizică. Mai întâi se scotea creierul şi toate organele interne, în afară de inimă. Toate aceste organe interne după ce erau tratate erau păstrate separat în patru vase funerare având forma unui urcior astupat cu o piatră plată sau cu un dop cu enigfa răposatului.

Cartea morţilor

Cartea morţilor nu este o poveste coerentă a întâmplărilor răposatului în lumea de dincolo. Este o carte de rugăciuni , o carte cu multiple invocaţi magice, care oferă răposatului posibilitatea de a se orienta în Duat, evitând piedicile care îl pândeau.

Calendarul

Anul egiptean era împărţit în 365de zile, 12 luni, de câte 30 , la care se adăugau 5 zile la sfârşitul anului. În Egipt erau trei Anotimpuri, de câte patru luni fiecare . Ele erau: Inundaţia, Revărsarea, Recolta. Lunile au fost denumite abia în epoca târzie.


Powered by http://www.referat.ro/
cel mai complet site cu referate

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.