Egiptul antic

Trimis la data: 2004-02-26 Materia: Istorie Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 8360
Autor: Iuliana Cluceru Dimensiune: 6kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Egiptul a fost populat inca din paleolitic.In neolitic vechii egipteni se indeletniceau cu pescuitul, cu agricultura primitiva si cu cresterea vitelor. Aproximativ in mileniul al V-lea i.e.n. a inceput descompunerea orinduirilor gentilice si formarea comunitatilor teritoriale.In prima jumatate a mileniul al IV-lea, ca urmare a aparitiei plusprodusului si a proprietatii private, a inceput diferentierea de avere, statale timpurii, numite « nomme » si conduse de nomarhi.

(Egiptul antic)
Istoric.Egiptul a fost populat inca din paleolitic.In neolitic vechii egipteni se indeletniceau cu pescuitul, cu agricultura primitiva si cu cresterea vitelor. Aproximativ in mileniul al V-lea i.e.n. a inceput descompunerea orinduirilor gentilice si formarea comunitatilor teritoriale.In prima jumatate a mileniul al IV-lea, ca urmare a aparitiei plusprodusului si a proprietatii private, a inceput diferentierea de avere, statale timpurii, numite « nomme » si conduse de nomarhi.Dezvoltarea economica si sociala si mai ales necesitatea mari lucrari de irigatie au grabit unificarea Egiptului antic.Pe la mijlocul mil. al IV-lea i.e.n.in urma unui sir de razboaie dintre nomme, s-au constituit doua state :Egiptul de Sus (la sud) si Egiptul de Jos (la nord).Prin mil. III i.e.n. Egiptul antic de Sus a supus Egiptul de Jos , formind un stat centraizat si unificat cu capitala la Memfis. Istoria ulterioara a Egiptului se inparte conventional in urmatoarele perioade principale : Regatul Timpuriu, Regatul Vechi, Regatul Mijlociu,Regatul nou, perioada tirzie si perioada greco-romana.In perioada regatului timpurius-a dezvoltat agricultura irigata, s-a constituit aparatul de stat.In perioada regatului vechi a aparut plugul, au fost construite piramidele ,s-a format statul despotic centralizat sclavagist in frunte cu faraonul.Faraonii regatului vechiau intreprins numeroase campanii de jaf in Nubia si pen-la Sinai.In perioada regatului mijlociueconomia s-a dezvoltat intr-un ritm accelerat.Se incepe prelucrarea bronzului, se largeste reteaua de irigatie, ainceput prelucrarea sticlei.
Arhitectura si artele plastice.In Egipt au fost inaltate orase mari, fortificatii si sisteme de irigatie, s-a dezvoltat arhitectura monumentala a templelor de piatra, a palatelor si a mormintelor regilor.Conceptiile idiologico-artistice erau reflectate in canoane austere care s-au constituit inca in mil. al V-IV i.e.n..In perioada regatului vechi a fost creat un tip de mormint in forma dreptunghiulara (mastaba) si altul in forma piramidala (la inceput in forma de trepte-piramida lui Zoser din Saccara ; mai tirziu cu forme geometrice regulate-piramidele faraonilor Keops, Kefren si Mikerinos din Ghizeh).Se construiau sfinxi, obelixuri, temple. Monumentele din aceasta perioadase caracterizeaza printr-o geometrizare pregnanta si o expresie de grandoare. In picturile murale si in reliefurile plate din perioada Regatului mijlociu se introduc tot mai frecvent motive din viata cotidiana, din fauna si flora Egiptului antic.
Literatura Egiptului antic e una dintre cele mai vechi din lume, aparuta in mil. al IV i.e.n.Pina in zilele noastre au ajuns texte eroglifice,ieratice, demotice.Primele incercari de versifcatie sint atestate in textele legete de cultul mortilor(« Cartea mortilor », « Textele carcofagilor », « Textele piramidelor » s.a.).
Monumente destul de valoroase dateazadin perioada Regatului mijlociu si a celui nou :imnuri in care abunda elemente cosmogonice si mitologice(« Imnul lui Ahnaton », « Imnul Nilului » s.a.) si cintece de munca (« Cintecul harpistului »).
Muzica.Arta muzicala a Egiptului antic a cunoscut o itensa inflorire .S-au pastrat numeroase basoreliefuri din perioada Regatului vechi, infatisind cintaretisi instrumentisti.Muzica insotea felurite procese de munca, serbarile rituale , contituia un factor important al ceremonialului de la curtea faraonului . La interpretarea dramelor religioase, legate de cultul zeitatilor Osiris, Isis si Tot, participau formatii corale si insrumentale mai raspindite erau flautul vertical si harpa. O deosebita amploare a cunoscut si muzica militara. In sec. 3 i.e.n. la Alexandria a fost construita prima orga hidraulica. Lucrarile invatatilor Ptolomeu, Didim s.a., cuprindsi notini de teorie a muzicii.
Limba face parte din grupul de limbi semito-hamite.
In dezvoltarea sa trece mai multe trepte :v e c h e ce cuprinde si limba « Textelor sarcofagelor » - cel mai vechi monument religios ;m e d i e (sec.22-14 i.e.n.), in care sint scrise multe opere literare, precum lcrari de medicina, matematica ; n o u a (sec. 13-8 i.e.n.), care, fata de perioada medie, are un numar mare de trasaturi specifice limbilor analitice ;d e m o t i c a (sec.8 i.e.n.-sec.5 e.n.), care a fost inlocuita in primele secole ale erei noastre cu limba copta.Aceasta din urma e inlocuita treptat (sec.7-17) cu limba araba.
Powered by http://www.referat.ro/
cel mai complet site cu referate

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.