Elaborarea politicilor publice

Trimis la data: 2014-02-28
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 24
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: Vartic Lavinia
Dimensiune: 116kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Termenul de politica a avut de-a lungul timpului mai multe intelesuri in functie de tarile in care a fost folosit.
Inca de la inceput trebuie mentionat faptul ca exista o distinctie intre ceea ce numim politici publice si ceea ce de obicei asociem cu termenul de politica. Desi are o puternica componenta politica, in special in etapa de luare a deciziilor, procesul politicilor publice este din punctul de vedere al unei analize de politici publice independent de valorile aduse in discutie de o doctrina politica sau alta.
Capacitatea de a realiza analize de politici publice, apare astfel ca o necesitate a cadrului institutional al administratiei publice si in general al tuturor institutiilor publice care au atributii in ceea ce priveste initierea si dezvoltarea unei politici publice.
In tarile latine, termenul "policy" din limba engleza se identifica adeseori cu decizie. Prin politica se intelege o decizie formala (lege, act administrativ, circulara) a unei autoritati legitim alese care se adopta intr-un cadru formal, conform unor proceduri de inainte stabilite.

Din punct de vedere analitic insa, politica se poate defini si din alte perspective, aceasta presupunand incorporarea si altor elemente in aceasta definitie. Din punct de vedere comportamental, de exemplu, "o politica este o decizie care se caracterizeaza prin actiuni si conduite ale acelor care le indeplinesc" (Jones, 1984).
In general, analiza politicilor reprezinta orientarea pragmatica ce identifica politica cu un program de actiune al autoritatilor publice intr-un domeniu determinat de activitatea. Politica este definita drept un program de actiune care presupune alegerea unor mijloace pentru a atinge anumite obiective.

Din aceasta perspectiva analitica, diferitii autori au folosit termenul de politica in functie de aspectele sau elementele pe care doreau sa le puna in evidenta. Astfel, termenul a fost utilizat pentru a se face referire la:Conceptul de politica este esential pentru a intelege modul in care se guverneaza, spre exemplu, impactul guvernarii asupra bunastarii cetatenilor este asociat cu termenul de "politica sociala".Termenul "policy" are o larga raspandire, probabil pentru ca nu are o defintie clara si neimbigua. Termenul poate semnifica "o orientare larga", "o practica normala", "un angajament specific". El este utilizat in multe cazuri.

Intrebarea "La ce serveste politica?" nu este pusa des, deoarece, probabil raspunsul este evident. Paradigma dominanta in discutia despre "politicile publice"este de a intelege "cum se exercita autoritatea pentru a atinge scopuri colective". "Policy" semnifica "urmarirea unor scopuri". Prezumtia conform careia "politica" reprezinta o actiune dinainte stabilita (Anderson, 1984) subliniaza principala semnificatie a definitiilor date termenului. Lasswell si Kaplan (1970) definea politica drept "un program proiectat al unor scopuri, valori si practici", Briddgman si Davis (2000) o vedeau ca pe "cursul unei actiuni a guvernului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.