Elaborarea programului de productie intr-o exploatatie agricola

Trimis la data: 2011-08-31
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 21
Nota: 7.75 / 10
Downloads: 788
Autor: Ivanov Iulia
Dimensiune: 71kb
Voturi: 27
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
A intrezari si, eventual, a cuantifica evolutia viitoare a unor
fenomene de natura economico-sociala, prezinta o importanta deosebita
pentru activitatea unei unitati economice. In functie de acest lucru unitatea poate activa sau nu intr-un anumit climat si poate sa obtina rezultate care sai asigure functionalitatea. Functia de previziune are in vedere un efort de gandire si actiune a managerilor in scopul de a identifica anticipativ problemele care vor interveni in activitatea unitatii, din interiorul si/sau din afara ei.
Stabilirea perspectivei, respectiv a directiei in care trebuie dirijata
actiunea, urmarind identificarea intregului set de informatii necesar, pe baza carora se formuleaza actiunile posibile de initiat. In aceasta etapa se prefigureaza viitoarele investitii si dezvoltarea mijloacelor de productie, in functie de noua structura a activitatilor ce se va desfasura in unitate.Definirea obiectivelor, pe baza informatiilor analizate in etapa anterioara, sunt formulate obiectivele generale, la nivelul unitatii economice, cat si cele derivate la nivelul subdiviziunilor organizatorice care sunt implicate in realizarea acestora.

Derivarea obiectivelor generale se realizeaza numai cand previziunea se refera la o perioada de timp mai mica.Stabilirea programelor pentru fiecare sector de activitate, acestea fiind considerate ca parte integranta din programul general.Definirea mijloacelor materiale si financiare necesare obiectivelorpropuse. Se recomanda ca in aceasta etapa, managerul sa efectueze pe baza unui sistem complet de parametrii si / sau indicatori, o analiza amanuntita a eficientei economice privind utilizarea factorilor de productie implicati in realizarea obiectivelor propuse.

Evaluarea consecintelor deciziilor adoptate, care va cuprinde atat aspecte privind desfasurarea proceselor economice din unitate cat si valorificarea rezultatelor obtinute. Previziunile se materializeaza in: prognoze, planuri si programe.Functiile managementului.Prognozele, forma de manifestare a acestei functii, reflecta estimarea
evolutiei conditiilor in care vor functiona unitatea la nivelul unui orizont de timp mai mult sau mai putin indepartat.

Gradul in care rezultatele obtinute prin prognoza nivelului unor procese si fenomene va corespunde nivelului efectiv al acestora peste un anumit numar de ani, depinde de mai multi factori, cum ar fi: metodele de prognoza utilizate, gradul de cunoastere a complexitatii conditiilor in care vor evolua procesele si fenomenele cercetate, tehnica utilizata in prelucrarea datelor.

De exemplu, in agricultura identificarea si prevederea cu mare exactitate a evolutiei fenomenelor analizate este mai dificila, datorita, in special, interventiei factorilor naturali, cu cunoscuta lor variatie in spatiu si timp, ca si a faptului ca se lucreaza cu organisme vii, care au propriul lor mod de manifestare si de a reactiona la interventiile omului sau ale conditiilor de mediu. Cu toate acestea, prognozele constituie un instrument caruia merita sa i se acorde intreaga atentie din partea managerilor unitatilor
agricole, in vederea realizarii obiectivelor generale propuse.

Este cunoscut faptul ca prognozele, in functie de orizontul de timp,
pentru care se elaboreaza, pot fi: pe termen scurt, mediu si lung. Elaborate pe diferite domenii de activitate ale unei unitati economice pot fi punctul de plecare al adoptarii unei strategii de dezvoltare a acestuia. Ele ofera o anumita orientare, fara a avea un caracter imperativ.Metodele de fundamentare a prognozelor pot fi: matematice,
statistice, normative, etc.

Optarea pentru una din metode sau alta depinde de gradul de cunoastere a evenimentelor, de nivelul de pregatirii in domeniu a managerului, de tehnica de prelucrare a datelor. Folosirea unor metode moderne si tratarea corespunzatoare a informatiilor disponibile au menirea de a asigura mari sanse in obtinerea unor solutii viabile, un rezultat conform cu realitatile ulterioare care vor caracteriza perioada de timp pentru care se elaboreaza prognozele.Planurile reprezinta componenta functiei de previziune cel mai frecvent intalnita in unitatile economice.

Importanta activitati de planificare consta in faptul ca prin intermediul acesteia managerul identifica obiectivele
unitatii, determina programele de activitate, stabileste nivelul bugetului de venituri si cheltuieli, cautand sa realizeze performantele prestabilite. Fara a cuprinde anumite exagerari, un plan fundamentat pe realitati tehnice, economice, sociale, poate constitui un instrument util pentru managerul unei unitati economice prin care sa se orienteze in activitatea sa pentru o anumita perioada, asigurand atingerea unor obiective prestabilite, strans legate, deci, de ceea ce trebuie sa faca, cum sa faca, cu ce sa faca, etc. o unitate pentru a
supravietui.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.