Elasticitatea cererii si a ofertei

Trimis la data: 2007-04-02 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 18 Nota: / 10 Downloads: 24
Autor: Sergiu Davidescu Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Elasticitatea cererii si a ofertei
Elasticitatea cererii eprimă sensibilitatea cererii la modificarea preţului sau a altei condiţii a cererii. Coeficientul elasticităţii cererii (Ec) arată gradul, fracţiunea sau procentul modificării cererii în funcţie de schimbarea preţului sau a altei condiţii a cererii.

El se determină pe baza raportului dintre modificarea cererii (variabilă dependentă). De exemplu, dacă presupunem că preţul bunului X se reduce de la 300 lei la 250 lei, iar cantitatea cerută creşte de la 200 la 400 de unităţi, coeficientul elasticităţii cererii pentru bunul X, în funcţie de preţul acestuia, este egal cu:

a. E cpx = (400200/200) : (250300/300) = 6
b. E cpx = (200/50  300/200) = 6
c. E cpx = 200/50  (300+250/200+400) = 11/3

În funcţie de mărimea acestui coeficient, cererea pentru diferite bunuri poate înregistra următoarele forme:

1. cerere elastică, cînd E cp > 1
2. cerere inelastică, cînd E cp
5. cerere perfect inelastică atunci cînd E cp = 0


Elasticitatea cererii si a ofertei
Ultimele două forme au mai mult o valoare teoretică decît practică, ele întîlnindu-se foarte rar şi numai în anumite condiţii de piaţă.În graficul nr.4.1 se prezintă diferitele niveluri ale coeficientului elasticităţii cererii pentru bunul X în funcţie de preţul acestuia, iar în graficul nr.4.2 sunt reprezentate diferite forme de elasticitate a cereri: A – cerere perfect inelastică; B – cerere perfect elastică; C – cerere mai puţin elastică decît B, iar D – o cerere mai puţin elastică decît C.

Elasticitatea cererii si a ofertei
Coeficientul elasticităţii cererii pentru marfa X în funcţie de venit (E cvx) se calculează ca un raport între procentul modificării cantităţii cerute şi procentul modificării venitului, în condiţiile în care ceilalţi factori care determină cererea pentru marfa X, rămîn neschimbaţi (Ceteris paribus).

E cvx =  C/ V
Dacă:

a. E cvx  1 şi venitul creşte, ponderea cheltuielilor pentru marfa X în cheltuielile totala va creşte;
b. E cvx  1 şi venitul creşte, ponderea cheltuielilor pentru marfa X în cheltuielile totale se reduce.

Elasticitatea cererii si a ofertei
În general, procentul modificării ponderii cheltuielilor pentru marfa X în totalul venitului cheltuit este egal cu (E cvx - 1) X procentul modificării venitului.Coeficientul elasticităţii cererii pentru marfa X în funcţie de modificarea preţului altor bunuri, de exemplu: Y şi Z, în condiţiile în care ceilalţi factori care determină cererea pentru marfa respectivă nu se modifică, se calculează astfel:

Ecpx (Y) (Z)=  C/ P
unde P reprezintă preţul bunului Y sau Z.
Cînd creşte cererea pentru bunul X datorită majorării preţului la bunul Y, atunci bunul Y poate fi substituit cu bunul X iar
E cpx(y)  0
Cînd consumatorii cumpără mai puţin din bunul X datorită creşterii preţului la bunul Z, atunci bunul Z este complementar bunului X iar E cpx(z)  0.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.