Electrochimia - clasificarea conductorilor

Trimis la data: 2015-06-02 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 22 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Laur_C Dimensiune: 60kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Din punct de vedere al conductiei curentului electric, corpurile materiale se impart in conductori si izolatori (dielectrici). Conductorii la randul lor se clasifica in:conductori de ordinul I (conductori electronici sau metalici), in care conductibilitatea este de natura electronica, deci se datoreaza unui flux de electroni.

De exemplu: metale, aliaje, combinatii intermetalice.grafit etc.
conductori de ordinul II (conductori ionici sau electroliti), in care conductibilitatea este de natura ionica, deci se datoreaza deplasarii ionilor prin electrolit. De exemplu: saruri topite, solutii apoase de acizi, baze sau saruri minerale, amine, solutii de acizi organici etc.Conductibilitatea electronica este de circa 105 ori mai mare decat ceaionica.conductorii micsti, care conduc simultan prin electroni si ioni.

De exemplu: y-Ag2S conduce 80% ionic si 20%
electronic;semiconductori, a caror conductie este asigurata de electroni si goluri. De exemplu: elemente monoatomice (Si, Ge, Te), halogenuri (Agi, Cui), oxizi (ZnO, CoO, CuO, NiO, Cr203, Fe203), sulfuri si seleniuri (PbS, PbS2, Ag2Se, Ag2S, CdS).Izolatorii nu sunt strabatuti de curentul electric. De exemplu: sticla, mica, portelanul, lichide si cristale organice, unii polimeri.Electrolitii fac obiectul electrochimiei, care studiaza relatiile cantitative dintre curentul electric si reactiile chimice care il insotesc.

Disocierea electroliticaElectrolitii sunt conductori de ordinul II, care conduc curentul electric cu transport de materie, prin ioni pozitivi si negativi. Procesul de desfacere sub forma de ioni a unui electrolit se numeste disociere electrolitica. Dupa modul cum apar ionii substantelor, electrolitii se impart in electroliti reali si electroliti potentiali.Electrolitii reali (ionofori) in stare solida cristalizeaza in retea ionica (ex: NaCI, KCI) si, deci, ionii preexista in reteaua cristalina. Legatura ionica din cristale poate fi labilizata fie prin topirea substantei, si, astfel, rezulta o topitura ionica conductoare, fie prin dizolvarea intr-un solvent polar adecvat,

cand ionii trec in solutie ca urmare a interactiunii lor cu moleculele dipolare din solvent, prin formare de legaturi ion - dipol, rezultand ioni solvatati (hidratati, daca solventul are apa). De exemplu: Na*Cr < ^';0 ) Na+ +CI"cristal hidratat hidratatElectrolitii potentiali (ionoqeni) , in stare solida cristalizeaza in retele moleculare . In nodurile retelei cristaline sunt molecule polare, formate din atomi legati covalent. Ionii apar la dizolvarea electrolitului in apa sau in alt solvent polar, ca urmare a accentuarii polaritatii legaturii covalente si a ruperii ei sub actiunea moleculelor polare de solvent.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.