Electrocutarea

Trimis la data: 2006-03-09 Materia: Fizica Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 7484
Autor: Iulia dinca Dimensiune: 7kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Prin electrocutare se intelege trecerea unui curent electric prin corpul omenesc. Tensiunea la care este supus omul la atingerea unui obiect intrat accindental sub tensiune este numita tensiune de atingere.

Electrocutarea are loc atunci cand omul atinge concomitent doua elemente bune conducatoare de electricitate, intre care exista o diferenta de potential. Accidenmtele electrice se produc prin actiunea violenta si vatamarea de catre curentul electric asupra omului. Accidentele electrice se clasifica in:

• socuri electrice
• accidente provocate de trecerea curentului electric prin organism.

Gravitatea accidentului e dependenta de intensitatea curentului care strabate organismul, influentata la randul ei de rezistenta a corpului.Rezistenta corpului la curentul electric depinde de starea stratului superficial al pielii. Prin urmare gravitatea electrocutarii este determinata de:

• intensitatea curentului ce trece prin corpul accidentatului (intre 0,010-0,050 V in cazul curentului alternativ)
• traseul urmat de curent prin corpul accidentatului (cand curentul stabate organele vitale electrocutarea este deosebit de periculoasa)
• durata actiunii curentului ce trece prin inima iar accidentatul ramane sub actiunea acestuia (in acest caz accidentatul este mortal)
• umezeala mediului si temperatura (cand acestea sunt ridicate produc transpiratia pielii care devine buna conducatoare de elecricitate)
• marimea suprafetei de contact intre corpul accidentatului si elementele aflate sub tensiune

Efectele trecerii curentului electric prin corpul omenesc se pot grupa in :electrosocuri si electrotraumatisme.Cand valoarea intensitatii curentului electic este mai mica de 1 mA,nu se simte efectul socului electric.La valori de 10 mA se produc comotii nervoase in membre: contractiile muschilor fac ca desprinderea omului de obiectul aflat sub tensiune sa se faca greu.

Peste valori de 10 mA se produc fibrilatia inimii si oprirea respiratiei. Electrotraumatismele se datoreaza efectului termic al curentului electic si pot provoca orbirea,metalizarea pielii,arsuri. Electrocutarile sunt provocate prin atingere directa sau atingere indirecta.

Atingerea directa consta in atingerea elementelor metalice neizolate sau cu izolatia defecta, ale unei instalatii aflate in mod normal sub tensiune.

Astfel de situatii apar la: atingerea a doua elemente din care cel putin unul este sub tensiune si nu este izolat; desfasurarea cu mana neizolata a soclului unui bec; atingerea unor conductoare scoase de sub tensiune; atingerea unui conductor sau a unei borne intr-o instalatie in care dupa intrerupere a ramas inchis un contact; atingerea unui obiect inalt intrat sub tensiune datorita apropierii de un conductor.

Atingerea indirecta a unor elemente metalice ale instalatiilor se poate produce prin:
• atingerea concomitenta a unui obiect intrat accidental sub tensiune,
• atingerea concomitenta a unui utilaj defect neracordat la o instalatie de protectie si a unui obiect in contact cu pamantul chiar daca omul este izolat fata de pamant,
• atingerea concomitenta a doua utilaje;

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.