Electroliza

Trimis la data: 2003-11-12 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 7403
Autor: Vladutz Dimensiune: 5kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Electroliza
Realizarea practica a electrolizei in tehnica clasica se poate face in trei moduri : la intnsitatea controlata , la tensiune controlata si la potentialul controlat , dupa cum pe durata elctrolizei se mentine o valoare constanta a tensiunii intre electrodul de lucrul si contraelectrodul si respectiv a potentialului electrod de lucru.

Electroliza
In electrolizele clasice parametrul controlat este densitatea de curent exprimata in A/dm patrati deoarece este cel mai usor de masurat si de mentinut constant. O perioada indelungata densitatea de curent a fost cea care a caracterizat aproape toate electrolizele desi Haber a aratat inca din 1898 , in lucrarea sa celebra asupra reducerii in trepte a nitroderivatilor , ca potentialul elctrodului este parametrul care trebuie controlat .

Electroliza
Realizarea practica electrolizei in tehnica clasica se poate face in trei moduri : la intnsitatea controlata , la tensiune controlata si la potentialul controlat , dupa cum pe durata elctrolizei se mentine o valoare constanta a tensiunii intre electrodul de lucrul si contraelectrodul si respectiv a potentialului electrod de lucru .
In electroloiza la curent controlat se foloseste un montaj care consta dintr-un electrod de lucru si un contraelectrod .In electroliza la tenisiune controlata se foloseste acelasi montaj ca si in electroliza la curent controlat.

Electroliza
Este procedeul cel mai usor de pus in practica , fiind si cel mai utilizat industrial , deoarece permite desfasurarea reactiilor pe electrod cu selectivitatea mai buna de cat in cazul precedent . In electroliza potential controlat , parametrul controlat este potentialul si el este mentinut la o valoare potrivita , aici transformarea electrochimica este selectiva . Metoda este cea mai rationala dar si cea mai complicata de pus in practica .

Electroliza
Metoda electrochimica de sinteza prezinta o trsatura importanta subliniata si anterior : posibilitatea controlarii activitatii reactantului prin intermediul potentialului de electrod . Succesul unei electrolize depinde in mare masura de alegerea corecta a conditiilor experimentale . O alegere inteligenta a acestora este rezultatul intelegerii principiilor care controleaza reactia si a proprietatilor fiecarei parti din echipamentul electrolitic : celula , electrolizi , solvent , electrolit .

Electroliza
Celule pentru electroliza ; majoritatea celulelor industriale s-au dezvoltat din prototipuri de laborator . Trecerea proceselor organice de elctrod la scara mai mare a fost tratata pe larg de Mac Mullin , iar problemele de inginerie electrochimica de Wagner .La proiectarea unei celule trebuie avuta in vedere distributia de potential pe electrodul de lucru , rezistenta ohmica a citcuitului , transferul de masa si de caldura , oportunitatea de diafragme si necesitatea de a lucra in sistem inchis .

Electroliza
Esta de dorit sa existe acelasi gradient de potential pe suprafata electrodului , pentru a se obtine o distributie de curent uniforma . Aceasta se poate realiza folosind electrozi cilindrici cocentrici sau plan-paraleli cu aceleasi dimensiuni .Curentul este condus practic doar prin partile elctrozilor care stau fata in fata ,m astfel incat in montajele mentionate doar o fata este activa . Daca se plaseaza electrodul de lucru plan intre doi electrozi plan-paraleli , ambele fete ale acestuia sunt active .Aceasta varianta se foloseste daca elctrodul de lucru este dintr-un material scump , iar elctrozii auxiliari pot fi din materiale ieftine , ca , de exemplu , in cazul sintezei Kolbe , cand electrodul de lucru din platina se plaseaza intre doi contraelectrozi din otel inozx sau grafit . Electrozi de mercur prezinta prolbleme spaciale . Este mai greu de realizat o anumita simetrie , iar prin agitatrea suprafatei mercurului rezulta variatii ale distantei dintre electrozi care conduc la gradienti de potentiali diferiti si chiar la depolarizare .

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.