Electroliza si legile lui Faraday

Trimis la data: 0000-00-00 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 14431
Autor: Stefan iordache Dimensiune: 10kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Electroliza si legile lui Faraday
In solutiile de electroliti, atat timp cat nu circula un curent electric, ionii electrolitilor au miscari dezordonate asemanatoare miscarii moleculelor dizolvantului. Daca, insa, in electrolit se introduc doi electrozi conectati la polii unei baterii electrice sau la un acumulator, electrodul pozitiv si cel negativ introdusi in solutie exercita asupra ionilor de semn contrar forte de atractie sub influenta carora miscarea dezordonata a ionilor se transforma intr-o miscare dirijata.

Electroliza si legile lui Faraday
Daca, insa, in electrolit se introduc doi electrozi conectati la polii unei baterii electrice sau la un acumulator, electrodul pozitiv si cel negativ introdusi in solutie exercita asupra ionilor de semn contrar forte de atractie sub influenta carora miscarea dezordonata a ionilor se transforma intr-o miscare dirijata. De exemplu, clorura de cupru in solutie apoasa se disociaza dupa ecuatia :
Cu Cl2 Cu2+ + 2Cl-

Electroliza si legile lui Faraday
Sub actiunea campului electric dintre electrozi, cationii Cu2+ se indreapta spre catod pe care chiar il ating. In contact cu catodul, ionii de cupru primesc cate doi electroni din circuitul electric, sarcina lor electrica fiind neutralizata (ionii se @descarca#) si atomii de cupru rezultati se depun pe electrod Cu2+ + 2e-a Cu0:n acelasi mod ionii de clor sunt orientati spre anod unde pierd electronul lor, adica sarcina lor electrica este neutralizata si devin atomi. Atomii de clor rezultati se unesc formand moleculele de clor care se degaja sub forma de gaz>
2Cl-a2Cl+ 2e-
Cl+ ClaCl2

Electroliza si legile lui Faraday
Fenomenul de dirijare a ionilor spre electroliza sub actiunea curentului electric si descarcarea lor se numeste electroliza si se efectueaza intr-un aparat numit electrolizor sau voltametru.In prima etapa a electrolizei se neutralizeaza ionii la cei doi electrozi. Ionii pozitivi (cationii) isi completeaza la catod numarul de electroni iar ionii negativi (anionii) cedeaza anodului surplusul de electroni transformandu-se astfel in atomi neutri, respectiv grupe atomice neutre.

Electroliza si legile lui Faraday
Acestea sunt reactii primare ale electrolizei. Atomii neutri sau grupele de atomi din solutie care pot reactiona intre ei cu electrolitul sau cu electrozii dau reactii secundare. Substantele rezultate prin electroliza apar numai la electrozi si nu in spatiul intermediar, ceea ce dovedeste ca neutralitatea sarcinilor electrice pe care le poarta ionii se face numai la electrozi.

Rezultatele electrolizei uneia si aceleiasi solutii pot fi diferite in functie de electrozii folositi. :n cazul folosirii unor electrozi de platina sau carbune, schema electrolizei unei solutii apoase de acid sulfuric este urmatoarea> H2SO4 2H+ + SO4- (ionii acidului sulfuric).
Pe de alta parte apa se disociaza si ea (desi intr-o masura mai mica)>
2H2O 2H+ + 2OH- (ionii apei)
La catod> 2H+ + 2e- 2H+ H2 (se descarca ionii de H+ ai
apei si se degaja hidrogen molecular )

La anod> 2OH- - 2e- 2OH H2O + O
SO42- + Pb SO4Pb + 2e-

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.