Elegia a doua getica - Nichita Stanescu

Trimis la data: 2015-07-06
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.92 / 10
Downloads: 0
Autor: Denisa_O
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In fiecare scorbura era asezat un zeu./ Daca se crapa o piatra, repede era adus / si pus acolo un zeu.// Era de ajuns sa se rupa un pod,/ ca sa se aseze in locul gol un zeu,// ori, pe sosele, s-apara in asfalt o groapa,/ ca sa se aseze in ea un zeu.// O, nu te taia la mana sau la picior,/ din greseala sau dinadins.// De indata vor pune in rana un zeu,/ ca peste tot, ca pretutindeni,/ vor aseza acolo un zeu / ca sa ne-nchinam lui, penAZtru ca el / apara tot ceea ce se desparte de sine.//
Ai grija, luptatorule, nu-ti pierde / ochiul,/ pentru ca vor aduce si-ti vor aseza / in orbita un zeu / si el va sta acolo, impietrit, iar noi / ne vom misca sufletele slaAZvindu-l.../ Si chiar si tu iti vei urni sufletul / slavindu-l ca pe straini.//"Dintre modelele mele existentiale nicioAZdata nu a facut parte si Eminescu (...), dupa cum nu m-a atras niAZcioAZdata tipul existential al lui Blaga, Arghezi sau Barbu.

Modelul meu intim si ferAZmeAZcator l-a constituit intotdeauna destinul lui Vasile Parvan, in care stralucirea, integritatea si pateAZtisAZmul omului, indiferent de cat de bantuite ar fi de tragediile lui perAZsonale, mi-au aparut a fi de natura sublima. (...) Nu putea sa lipseasca din 11 Elegii in nici un caz" (Nichita / Antimetafizica, 1985, p. 106).Pe langa precizarea lui Nichita, sa mai notam ca poemul nu a fost scris in decembrie 1965, fiind adaugit anAZsamblului nu doar din pricini sentimentale, ci si din ra-tiuni de constructie a voAZluAZmului.

Elegia a doua, a treia si a patra alcatuiesc o mini-trilogie a isAZtoriei ideilor reliAZgioase a umanitatii, in cele trei momente decisive: PreAZistoria, Antichitatea si Evul Mediu. Mai mult, ele impreuna rasAZpund la prima intrebare a triadei ce alAZcaAZtuiesc Marea Taina: de unde venim?, spulberand negura istoriei pentru a lasa in lumina adevaruri doar intuite.

La un moment dat, Nichita a zis: "Calatoria si RazAZboiul, (sunt) cele doua traAZsaturi ale paleo-istoriei umane..." (Respirari, 1982, p.112). Daca la aceasta comAZbinatie alaAZtuAZram si Politeismul (luAZcru perfect jusAZtificat) obtinem esenAZtializarea primului ciclu elegiac: Politeismul = Elegia a doua, Preistoria; Calatoria = Elegia a treia, Antichitatea; Razboiul = Elegia a patra, Evul Mediu.

Pe de alta parte, avem convingerea ca Nichita nu a poAZziAZtionat intamplator aceasta poezie in structura voAZlumului. Stiinta nuAZmerelor sacre nu i-a fost straina poAZetului. Doi in-seamna deopotriva pozitiv si neAZgativ, alb si negru, masculin si feAZminin, deci cuplul, pe-rechea si coresAZpunde legii polaritatii (a dualitatii), care spune ca identicul, conAZtrastul si comAZpleAZmentarul se atrag reciproc. Semnul graAZfic este cercul (nu oul - nasterea, ci perfectiunea).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.