Elegia a noua

Trimis la data: 2008-10-04
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.71 / 10
Downloads: 118
Autor: Alecs
Dimensiune: 14kb
Voturi: 14
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Elegia a noua
Într-un ou negru mă las încălzit / de aşteptarea zborului lo¬cuind în mine;/ stă unul lângă altul, nedezlipit,/ sinele lângă sine./ Sentimentul unei aripi îmi curge-n spinare,/ senzaţia de ochi îşi caută o orbită./ O, tu, întuneric mare,/ tu, dezgustată naştere încremenită / S-a aşezat pe mine o idee / şi mă cloceşte ma¬ternă./ Acum, tot ceea ce este e / rotundă căl¬dură şi fermă./ Sare din mine un fel de plisc / în toate părţile şi deodată./ Refuză să fie un obelisc / şira intimă, curbată./ Sparg coaja pielii mele, arsă,/ lipită de-a dreptul pe suflet,/ ca să-mi rămână ne-ntoarsă / întâia în¬cercare de umblet./ Sar cojile negre, oho! /
Elegia a noua
Elegia a noua
Mai mare mă aflu şi nez¬burat,/ lipit de acel încotro,/ cu o boltă de jur împrejur adăugat./ Scot ochi cu priviri nereale / la dreapta, la stânga, în sus şi-n jos,/ năs¬când şir de regi-animale,/ care ştiu cum se moare frumos./ Întind şi o pană de os, irizată / atinge negrul concav./ Sar cojile negre deodată / şi iată-mă, iarăşi, suav,/ închis într-un ou mult mai mare,/ clocit de-o idee mai mare,/ gălbenuş jumătate, pasăre jumătate,/ într-un joc cu paşi pe furate./

Ou mare! Silabă răcnită / într-o perpetuă creştere smulsă / fără tavan stalactită / sedusă./ Ouă concentrice, negre, sparte / fiecare pe rând şi în parte./ Pui de pasăre respins de zbor,/ străbătând ou după ou,/ din miezul pământului pân'la Alcor,/ într-un ritmic, dilatat ecou./ „Sinele” încearcă din „sine” să iasă,/ ochiul din ochi, şi mereu / însuşi pe însuşi se lasă / ca o neagră ninsoare, de greu./ Dintr-un ou într-unul mai mare / la nesfârşit te naşti, nezburată / aripă. Numai din somn / se poate trezi fie¬care, -/ din coaja vieţii nici unul,/ niciodată.//

Elegia a noua
Deşi scrisă cu alt prilej şi publicată deja în presa vre¬mii - motiv invocat de editor pentru a exclude poemul din volum, la prima ediţie, în 1966 - elegia oului s-a potrivit de minune în construcţia acestui ciclu.
Hiperboreea este numele dat spaţiului unde săl㺬luieşte materia în timpul manifestării pasive a creaţiei; iar ele¬gia cu acest nume (a opta) descrie as¬pi¬ra¬ţia, idealul de zbor, ce se va transforma în pasăre, de în¬dată ce cojile oului negru se vor sfă¬râma. În Elegia a noua obiectivul “aparatului de filmat” se foca¬lizează pe oul germinativ ce pluteşte în “supa primordială”.

Pentru a marca acest eveniment cosmic, Nichita a¬pe¬¬lează la mi¬tul naşterii lumii dintr-un ou, mit comun mul¬tor civilizaţii an¬tice. După părerea lui Mircea Eliade, cen¬¬trul de difuziune al acestui mit trebuie căutat în India sau In¬donezia, deşi a fost atestat şi în Iran, Grecia, Fe¬nicia, Le¬to¬nia, Fin¬landa, Africa occi¬dent¬ală, America cen¬trală şi coas¬ta ves¬tică a Americii de Sud. Toate variantele se re¬fe¬ră la naşterea uni¬ver¬sului dintr-un ou embrionar.

Elegia a noua
Mitul vedic spune că Brahmā “a făcut întâi a¬pele în care a lăsat un germen. Germenul a de¬venit un ou ca aurul stră¬lu¬citor, la fel de strălucitor ca astrul cu mii de raze, iar din oul a¬ces¬¬ta s-a năs¬cut el însuşi, Brahmā, strămoşul tuturor fiinţelor” (Ma¬¬¬nu¬¬samhitā, I, 8-9). În opinia vechilor iranieni, “Ahura-Mazda a făcut lumea ca pe un ou de pasăre”, albuşul echi¬va¬lând cu cerul, iar gălbe¬nu¬şul cu pământul. Ti¬betanii credeau că din esenţa celor cinci ele¬mente primor¬di¬ale a rezultat un “ou gigantic”.

Mult mai poetici, chinezii îşi imaginau că omul pri¬mor¬dial, după ce a dormit 18 milenii într-un ou, a spart cu un ciocan găoacea, a ieşit afară şi a pro¬vo¬cat astfel naşterea spontană a uni¬versului. În Africa (Sudan) există un mit al oului, care, scindat, dă naştere din am¬bele jumătăţi, la două fiinţe uni¬versale care se ur¬măresc neîncetat, constituind uni¬¬ver¬sul viu . Totalizând aceste credinţe, Mircea E¬liade opi¬nea¬ză că mitul andro¬ginului sferic (simbol al perfecţiunii) se întâlneşte cu acela al oului cosmogonic.

Elegia a noua
Simbolistica oului nu se opreşte aici: perpetuarea spe¬¬ciilor, naş¬terea omului, re¬naşterea naturii, regenerarea regnurilor - toate de la ou pornesc. Mitul naşterii lumii dintr-un ou este cu mult mai poetic (şi chiar mai veridic) decât cel biblic, în care Marele Cre¬ator, dumnezeul evreilor, făureşte cu mâinile sale cerul şi pământul, toate alcătuirile şi vieţuitoarele, iar pe om îl face din ţărână după chipul şi asemănarea sa.

Obosit, Demiurgul îşi priveşte creaţia: “Mă uit la pă¬ianjeni ca la mine în¬sumi, mă uit la cămile ca la mine însumi (…). Mă uit la munte ca la mine însumi, la mare ca la mine însumi. (…) Ah, numai la mine nu mă uit ca la mine însumi”, stă scris în Al treilea testament .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.