Elegia a zecea - Nichita Stanescu

Trimis la data: 2015-07-09
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: George_H
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sunt bolnav. Ma doare o rana / calcata-n copite de cai fuAZgind./ Invizibilul organ,/ cel fara nume fiind / neauzul, nevazul / neAZmirosul, negustul, neAZpipaitul / cel dintre ochi si timpan,/ cel dintre deget si limba, -/ cu seaAZra mi-a disparut simultan./ Vine vederea, mai intai, apoi pauza,/ nu exisAZta ochi pentru ce vine;/ vine mirosul, apoi liniste,/ nu exista nari pentru ce vine;/ apoi gustul, vibratia umeda,/ apoi iarasi lipsa,/ apoi timpanele pentru leAZnesele / miscari de eclipsa;/ apoi pipaitul, mangaiatul, aluAZneAZcare / pe o ondula intinsa,/ iarna-nghetata-a miscarilor / mereu cu suAZprafata ninsa
Dar eu sunt bolnav. Sunt bolnav / de ceva intre auz si vedere,/ de un fel de ochi, un fel de ureche / neinventata de ere./ Trupul ramura fara frunze,/ trupul cerbos / rarindu-se-n spatiul liber / dupa leAZgile numai de os,/ neaparate mi-a lasat / suave organele sferii / intre vaz si auz, intre gust si miros / intinzand ziduri ale tacerii./ Sunt bolnav de zid, de zid daramat / de ochi-timpan, de pilda-mirositoare./ M-au calcat aerian / abAZstractele animale,/ fugind speriate de abstractii vanatori / speAZriati de o foame abstracta,/ burtile lor tipand i-au starnit / dintr-o foame abstracta.

/ Si au trecut peste organul ne-nvesmantat / in carne si nervi, in timpan si retina / si la voia vidului cosmic lasat / si la voia divina./ Organ piezis, organ intins,/ organ ascuns in idei, ca razele umile / in sfera, ca osul numit / calcaneu in calcaiul lui Achile / lovit de-o sageata mortala; organ / fluturat in afara / de trupul strict marmorean / si obisnuit doar sa moara./ Iata-ma, imbolnavit de-o rana / inchipuita intre Steaua Polara / si steaua Canopus si steaua Arcturus / si Casiopeea din cerul de seara./

Mor de-o rana ce n-a incaput / in trupul meu apt pentru rani / cheltuite-n cuvinte, dand vama de raze / la vami./ Iata-ma, stau intins peste pietre si gem,/ organele-s sfaramate, maestrul,/ ah, e nebun, caci el sufera / de-ntreg universul./ Ma doare ca maAZrul e mar,/ sunt bolnav de samburi si de pietre,/ de patru roti, de ploaia marunta / de meteoriti, de corturi, de pete./ Organul numit iarba mi-a fost pascut de cai,/ organul numit taur mi-a fost injunghiat / de fulgerul toreador si zigurat / pe care tu arena-l ai.

/ Organul Nor mi s-a topit / in ploi torentiale, repezi,/ si de organul Iarna, intregindu-te,/ mereu te lepezi./ Ma doare diavolul si verAZbul,/ ma doare cuprul, aliorul,/ ma doare cainele, si iepurele, cerbul,/ copacul, scandura, deAZcorul./ Centrul atomului ma doaAZre,/ si coasta cea care ma tine / indepartat prin limita trupeasca / de trupurile celelalte, si divine./ Sunt bolnav.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.