Elegia intaia - Nichita Stanescu

Trimis la data: 2015-07-08
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.99 / 10
Downloads: 0
Autor: Dana_S
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
El incepe cu sine si sfarseste / cu sine./ Nu-l vesteste nici o aura, nu-l / urmeaza nici o coada de cometa.// Din el nu straAZbate-n afara / nimic; de aceea nu are chip / si nici forma. Ar semana intrucatva / cu sfera,/ care are cel mai mult trup / invelit cu cea mai stramta piele / cu putinta. Dar el nu are nici macar / atata piele cat sfera.// El este inlauntrul - desavarsit,/ si,/ desi fara margini, e profund / limitat.// Dar de vazut nu se vede.// Nu-l urmeaza istoria / propriilor lui miscari, asa / cum semnul potAZcoavei urmeaza / cu credinta / caii...//
Aici dorm eu, inconjurat de el.// Totul este inversul totului./ Dar nu i se opune, si / cu atat mai putin il neaga:// Spune Nu doar acela / care-l stie pe Da./ Insa el, care stie totul,/ la Nu si la Da are foile rupte.// Si nu dorm numai eu aici,/ ci si intregul sir de barbati / al caror nume-l port.// Sirul de barbati imi populeaza / un umar. Sirul de femei / alt umar.// Si nici n-au loc. Ei sunt / penele care nu se vad.// Bat din aripi si dorm - / aici,/ inlauntrul desavarsit,/ care incepe cu sine / si se sfarseste cu sine,/ neAZvestit de nici o aura,/ neurmat de nici o coada / de cometa.//
***
Unii critici au facut analogii cu Cartea intai (a GeAZnezei) din VeAZchiul TesAZtaAZment, altii au preferat varianta interpretarii din prisma "istoAZricitatii cuvantului", iar Nicolae Ma-noAZlescu a dat o senAZtinta dura: "astfel de versuri nu contin reAZpreAZzentari concrete" (vezi Nicolae Manolescu, Daimonul meu vine de departe, in AlAZbum..., 1984, p. 330), moAZtiv pentru care l-a caAZtalogat pe Nichita ca fiind "un poet abAZstracAZtionist", cu radacini in suAZpra-reaAZlism.
In opinia noastra, premisa stanesciana este de facAZAZAZAZtura spirituala, insa aceasta nu are ca punct de pornire divinitatea suprema consacrata a religiei crestine - DumAZnezeu -, ci un discurs poetic valoros despre un spirit pur deperAZsoAZnificat.

De aceea, el nu poarta nici un nume (sau, cu indulgenta, ar putea purta numele tuturor divinitatilor suAZpreAZme).
Cei care l-au facut pe Dumnezeu dupa chipul si aseAZAZmaAZnaAZrea oamenilor au fost misticii. Dat fiind contextul istoric al zamislirii religiilor, putem privi cu ingaduinta acest demers. Insa, in pragul mileAZniului trei - ne avertizeaza Nichita - nu mai putem defila cu prapori si icoane in maini alaturi de un Dumnezeu cu chip de om, ravasit de pasiuni si sentimente.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.