Elemente ale disciplinei copilului

Trimis la data: 2010-04-04
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 8.50 / 10
Downloads: 0
Autor: Maria Ioana Radu
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Disciplina este un proces de pregatire si invatare care va rezulta in formarea morala a copilului. Cuvantul este derivat din acelasi cuvant care inseamna "discipol", adica cel ce invata. Nici un copil nu este daruit de la nastere cu stapanire de sine (autocontrol) si nici nu are o suficienta experienta de viata incat sa stie cum sa se disciplineze singur (Prov.29:15b). Parintii sunt cei ce indeplinesc acel rol de invatatori in timp ce copiii sunt discipolii (ucenicii) care deprind de la ei un fel de viata (Prov.1:8-9).
Metodele de disciplinare sunt foarte schimbatoare in zilele noastre. In ultimii ani a avut loc o destindere generala a metodelor trecandu-se la metodele permisive si democratice populare in vremea rebeliunii tineretului din anii '70. Parte a acestei schimbari se datoreaza acceptarii de catre teoreticienii seculari a idei ca purtarea rebela nu este rezultatul unui educatii parintesti deficiente ci ea rezulta din ceva mult mai elementar, si anume din natura copilului.

Cu certitudine ca o educatie parinteasca deficienta incurajeaza inclinatia copilului spre o autonomie rebela, dar nu o si creeaza (Prov.22:15a). Din moment ce rostul principal al disciplinei este de a insufla un comportament responsabil din punct de vedere moral, o buna crestere sau corectitudine, disciplina (educatia parinteasca) biblica va atinge acel scop cu un mult mai mare succes decat stilurile educationale permisive (deci, tolerante) si autoritare.

Aspectele pozitive ale disciplinei biblice sunt sinonime cu educatia si indrumarea prin aceea ca ea accentueaza dezvoltarea interioara (launtrica, sufleteasca), responsabilitatea personala si autocontrolul. Toate aceste calitati conduc la un comportament a carui motivatie vine din inima copilului (Prov.2:1-9; 4:23). Multi parinti considera disciplina ca fiind un mijloc de control al actiunilor de moment ale copilului. Lucrul acesta este adevarat, dar numai partial. Obiectivul principal al disciplinei priveste viitorul si este de durata.

Orice actiuni expediente care sunt luate pentru moment trebuie sa se armonizeze cu obiectivul ei principal. Scopul lui Dumnezeu in aplicarea disciplinei este precis. Si anume de a aduce roada datatoare de pace a neprihanirii. Evrei 12:11 afirma clar acest fapt: "Este adevarat ca orice pedeapsa, deocamdata pare o pricina de intristare, si nu de bucurie; dar mai pe urma aduce celor ce au trecut prin scoala ei, roada datatoare de pace a neprihanirii".

Disciplina biblica consta dintr-un numar de principii esentiale si de fapte (actiuni), unele incurajatoare iar altele corective. Partea de incurajare include: afirmare, premii (sau, stimulente), laude si rasplati. Partea corectiva consta din: reprosul verbal, consecintele naturale, izolarea, restrictiile, pierderea privilegiilor si pedeapsa. Fiecare actiune are un scop, un sens si ocupa un loc legitim in procesul general al disciplinei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.