Elemente constitutive si functionarea transportului rutier

Trimis la data: 2014-11-20
Materia: Transporturi
Nivel: Liceu
Pagini: 16
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: iuliancosmin
Dimensiune: 122kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Activitatea de transport consta in acele actiuni prin care se organizeaza si se realizeaza deplasarea calatorilor si a marfurilor in spatiu si timp prin diferite mijloace. Activitatea de transport este strans legata de dreptul constitutional al cetatenilor la libera circulatie intarasi in strainatate .
Prin sistem de transport se intelege totalitatea mijoacelor, instalatiilor si echipamentelor de transport, grupate dupa un anumit criteriu.Fiecare sistem de transport are in compunere : infrastructura de transport, mijloace de transport, un tip de organizare , sisteme de management si sisteme de pozitionare si dirijare .
Mijloacele de transport sunt mijloace mobile, cu sau fara propulsie, amenajate pentru transportul de persoane sau de bunuri, special destinate sa se deplaseze pe o cale de comunicatie rutiera, feroviara, navala sau aeriana . Mijloacele de transport sunt automobile, locomotive, vagoane, camioane, nave, avioane, containere .
Principalele elemente constitutive ale transportului rutier sunt: autovehicululsi drumul. Autovehiculul poate fi construit si pentru deplasari pe terenuri neamenajate, in acest caz el putand fi considerat ca unicul component al transportului rutier.

Este insa de remarcat ca autovehicuiul ,,orice teren", are o constructie compilicata si pretentioasa si nu poate asigura in conditii economice derularea unui trafic important.
Asocierea mijlocului de transport terestru cu drumul are radacini adanci in istoria dezvoltarii tehnicilor de transport. Ea a primit valente noi o data cu inventarea autovehiculului, constructia si parametrii acestuia conditionandu-se reciproc cu constructia si parametrii drumului. Ca urmare, la nivelul actual al tehnicii, autovehiculul si drumul trebuie considerate ca cele doua elemente componente ale transportului rutier, iar autovehiculele ,,orice teren" ca un caz special al transportului rutier.

1. Autovehiculul
1.1. Elementele componente principale
Autovehicuiele se realizeaza in prezent intr-o multitudine de varianteconstructive, determinate atat de functia pe care trebuie s-o indep-lineasca cat si de particularitatile pe care le impria firmele constructoare. Cu toate acestea, la orice autovehicul se pot distinge cateva elemente componente similare, prezentate in figura 1care in ansamblul lor definesc insasi notiunea de autovehicul. Acestea sunt: structura portanta 1, puntea fata 2, puntea spate 3,motorul 4, organele de transmisie 5, suspensia 6 si instalatia de franare (neprezentate in figura).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.