Elemente de argou si vorbire familiara

Trimis la data: 2015-09-28
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionut_N
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Se observa o prezenta masiva a neologismelor si a termenilor tehAZnici in limba actuala. Acest lucru este rezultatul influentei foarte puternice pe care limba literara o exercita azi asupra vorbirii familiare si populare si consecinta prestigiului stiintei si tehnicii in viata contemporana. Prezenta elementelor arhaice este mult mai redusa datorita unor preferinte perAZsoAZnale sau dorintei de a evita o exprimare prea banala, prea stearsa, prea cotidiana. In acest context aparitia termenului familiar si argotic este determinata, cel putin pina la un moment dat in scris, de subiectul tratat si de atitudinea afectiva a autorului.
In textele care nu apartin literaturii beletristice in sens strict, eleAZmentele familiare si, mai ales, cele argotice servesc, de obicei, ca expresie a dezaprobarii, a atitudinii ironice, a intentiei saAZtiAZrice. Le intilnim de obicei in relatarea faptului divers reprobaAZbil, in con-semnarea unor aspecte sociale neconstructive, in prezentarea unor tipuri umane negative.
Dupa schimbarea regimului politic in 1989, apare si o oarecare libertate a limbajului, atit in presa, cit si in limbajul de zi cu zi. Apelul la elementele argotice este mult mai abundent nu numai in comunicarea orala, ci si in scris, mai ales in publicatiile cotidiene.

Toleranta uzului actual fata de termenii periferici se maniAZfesAZta prin "tehnicizarea" unora dintre ei: bisnita, de pilda, e foAZloAZsit curent cu referire la o "afacere dubioasa, marunta" (cf. La acestea se adauga cozile interminabile, fraude, bisnita, fenomene care blocheaza economia. RL 1990, nr. 57, p. 3/1). Ceea ce atrage forAZmaAZrea derivatului bisnitar, si el destul de frecvent.
O evolutie asemanatoare se constatat in cazul cuplului, mai recent, butic, buticar, ca si in cazul altor cuvinte argotice.

Tolerate in exprimarea familiara de categorii destul de diAZverse de vorbitori sint si bascalie, formatie de multa vreme cuAZnoscuta nivelului "neliterar" al limbii, si derivatul sau bascAZalios, dar si mai recentul haios, care, dupa o intensa utilizare in vorbirea tineretului argotizant al anilor '70, a patruns in lexicul pasiv al unor categorii mult mai largi de vorbitori, fiind acceptat, ca siAZnonim "relaxat", familiar, cu o conotatie specifica, alaturi de amuzant, nostim, plin de haz.Comunicarea orala in registru familiar este special de receptiva (si de productiva) fata de formatiile argotice de tipul a bisAZnitari, a drincui (din engl.

(to)drink), smenar ("persoana care insala in schimbarea ilegala a banilor"), a spagui (< spaga) etc., pe care le intilnim nu numai in exprimarea "argotizantilor", ci si la alte caAZtegorii de vorbitori, mai ales la cei apartinind generatiilor mai tinere. Toleranta fata de elementul argotic se asociaza adeseori cu intentia ludica, ca si cu intentia de ironizare si persiflare.

Uzul familiar actual manifesta o evidenta predilectie pentru formatiile cu elemente prefixale, exprimind adeseori, justiAZficat sau nu, superlativul -- cf. superapartament, ultrarapid etc. ForAZmatiile de acest fel pot fi "sincere" stingacii (ultraocazie, superprofesionist), dar si creatii ironice sau glumete (cf. Acelasi organizator al megaescrocheriei a sustinut... RL 1998, nr. 2598, p. 15/5, Ce vor unii "superanalisti" politici? RL 1997, nr. 2064, p. 3/4, supermorcov. "Magazin" 1990, nr. 30, p. 9/2 etc.).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.