Elemente de dreptul familiei si acte de stare civila

Trimis la data: 2014-09-10 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 53 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Florin_P Dimensiune: 96kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Prin cauzele, conditiile specifice de admisibilitate a cererii, precum si prin efectele sale, divortul se deosebeste atat de incetarea casatoriei, 1 cat si de desfiintarea acesteia.
Potrivit art. 37 alin. (2) C.fam. "casatoria se poate desface prin divort", spre deosebire de incetarea casatoriei care intervine de plin drept, asa cum stabileste art. 37 alin. (1) C.fam., "prin moartea unuia dintre soti sau prin declararea judecatoreasca a mortii unuia dintre ei"; in cazul in care sotul unei persoane declarate moarta s-a recasatorit si, dupa aceasta, hotararea declarativa a mortii prezumate este anulata, noua casatorie ramane in fiinta, prima considerandu-se desfacuta pe data incheierii celei de-a doua (art. 22 C.fam.).

Atat desfacerea cat si incetarea casatoriei presupun existenta casatoriei valabil incheiate ale carei efecte se sting pentru viitor, insa similitudinile, din acest punct de vedere, se opresc aici fiindca, in vreme ce divortul este urmarea manifestarii de vointa a unuia sau a ambilor soti care nu mai considera posibila continuarea relatiilor de casatorie, incetarea casatoriei are loc independent de vreo manifestare de vointa, din cauze naturale si obiective.

Consecinta a caracterului intuitu personae al actului juridic al casatoriei, incetarea casatoriei are loc pe data decesului fizic constatat al unuia dintre soti sau, in cazul mortii prezumate, pe data indicata prin hotararea declarativa de moarte ca fiind cea a decesului (art. 18 din Decretul nr. 31/1954). Indiferent de cauza (moarte fizic constatata sau prezumata) incetarea casatoriei produce aceleasi efecte, diferite de cele ale desfacerii casatoriei:

- sotul supravietuitor pastreaza numele comun dobandit prin casatorie fara a fi necesara vreo manifestare de vointa sau incuviintare (judecatoreasca, de exemplu), iar daca se recasatoreste, acest nume poate deveni comun in casatoria subsecventa; la desfacerea casatoriei, sotii care au purtat un nume comun, de regula, isi reiau numele avut la data incheierii casatoriei, insa nu este exclusa posibilitatea pastrarii numelui comun, fie pentru ca exista invoiala sotilor in acest sens, fie, in lipsa invoielii, pentru ca, la cerere si pentru motive temeinice, instanta a incuviintat continuarea purtarii numelui (art. 40 C.fam.);

- drepturile parintesti asupra copiilor minori rezultati din casatorie trec in intregime asupra sotului ramas in viata [art. 98 alin. (2) C.fam.]; disolutia casatoriei scin-deaza ocrotirea parinteasca, in sensul ca desi amandoi parintii pastreaza drepturile si indatoririle parintesti, le vor exercita, prin forta imprejurarilor, in mod inegal intre ei (art. 42, 43 C.fam.);

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.