Elemente de fizica atomica

Trimis la data: 2015-02-09 Materia: Fizica Nivel: Facultate Pagini: 16 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Eduard_A Dimensiune: 119kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Atomul de hidrogen a fost studiat foarte detaliat, atat din punct de vedere teoretic cat si experimental din punct de vedere al spectrului de emisie si de absorbtie. Prin spectru se intelege ansamblul lungimilor de unda sau de frecvente ale radiatiilor monocromatice care alcatuiesc radiatia electromagnetica considerata, emisa sau absorbita. Astfel, exista spectre de emisie si spectre de absorbtie. Acestea pot fi: spectre continue, daca contin radiatii electromagnetice cu toate lungimile de unda cuprinse intr-un anumit domeniu spectral si spectre discrete (sau de linii), care contin numai anumite radiatii electromagnetice cu lungimi de unda precis determinate.

La sfarsitul secolului XIX, se conturase clar ideea ca elementele chimice sunt constituite din atomi in componenta carora intra electroni. Deoarece electronii poseda o sarcina electrica negativa, iar atomii insasi sunt neutri din punct de vedere electric, rezulta ca in atom trebuie sa existe sarcini electrice pozitive, care sa compenseze sarcina negativa a electronilor. Mai mult, deoarece masa electronilor este mult mai mica decat masa atomilor, rezulta ca aproape intreaga masa a atomului este data de masa sarcinilor pozitive.

Una din primele incercari de a explica structura atomului a fost facuta de J.J. Thomson, in anul 1898. Conform modelului Thomson, atomul trebuie considerat ca o sfera omogena constituita din substanta incarcata pozitiv, in care sunt distribuiti electronii. Totusi, la acest model s-a renuntat ulterior, deoarece acesta nu putea explica difuzia particulelor i�A sub unghiuri mari, la trecerea prin substante. Particulele i�A reprezinta atomi de He dublu ionizati si poseda sarcina electrica q=2e.

Efectuand experiente de imprastiere a particulelor i�A pe foite metalice, E. Rutherford (1911), emite ipoteza ca deviatiile mari ale particulelor i�A dupa trecerea prin substanta, se pot explica numai daca se admite ca in interiorul atomului exista un camp electrostatic foarte puternic, creat de o sarcina pozitiva, concentrata intr-un volum foarte mic, cu raza de ordinul 10-15 m, numit nucleu. Pe baza acestor rezultate, Rutherford a ajuns la concluzia ca atomul este format dintr-un nucleu cu sarcina electrica pozitiva in care este concentrata aproape intreaga masa a atomului. Electronii se afla intr-o miscare de rotatie in jurul nucleului, analog cu miscarea planetelor in jurul Soarelui. Aceasta analogie a condus la denumirea de model planetar sau model nuclear al atomului.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.