Elemente de fizica cuantica

Trimis la data: 2015-02-13 Materia: Fizica Nivel: Facultate Pagini: 29 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Marian_P Dimensiune: 268kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In sens larg fizica cuantica studiaza miscarea particulelor microscopice (microparticule). Dupa cum s-a aratat in capitolul V, comportarea unei microparticule are un caracter dual unda-corpuscul. Fizica cuantica, pentru microparticule nerelativiste, a fost dezvoltata aproape concomitent si independent sub forma mecanicii matriciale de catre Wenel Karl Heisenberg in anul 1925 si sub forma mecanicii ondulatorii de catre Erwin Schrodinger in anul 1926. Mai tarziu fizica cuantica sub forma vectoriala a fost dezvoltata de Paul Adrien Maurice Dirac in anul 1930. Aceste variante ale fizicii cuantice se deosebesc doar prin aparatul matematic utilizat, dar conduc la acelasi rezultat si pot fi transformate una in alta.

Starea unui sistem cuantic poate fi descrisa numai prin marimi fizice simultan masurabile. Aceste marimi pot fi determinate in urma masuratorilor efectuate asupra sistemelor cuantice. In procesul de masurare sau de observatie asupra sistemelor cuantice are loc procesul obiectiv de interactiune dintre sistem si aparatul de masura. In urma acestei interactiuni, in general, starea initiala a sistemului se modifica sau se perturba.

Spre deosebire de fizica clasica, in cadrul careia perturbatia produsa de aparatul de masura putea fi facuta oricat de mica (sau controlabila), astfel incat sa nu influenteze starea sistemului, in mecanica cuantica aparatul de masura produce in general o perturbatie necontrolabila.
De asemenea, interactiunea dintre sistemul cuantic si aparatul de masura, determina imprecizii asupra variabilelor canonic conjugate (pozitie-impuls si energie-timp), al caror produs este de acelasi ordin de marime cu constanta lui Planck, conform principiului de nedeterminare al lui Heisenberg.

Ca urmare descrierea starii dinamice a unui sistem cuantic nu mai este posibila prin specificarea simultana a tuturor coordonatelor de pozitie si a tuturor impulsurilor, ca in mecanica clasica. In mecanica cuantica starea unui sistem poate fi descrisa, deci, cu mai putine marimi fizice si in plus starile ulterioare ale sistemului pot fi determinate numai cu o anumita probabilitate. O descriere completa a unei stari cuantice inseamna raportarea acelei stari la un ansamblu complet de marimi fizice, care are urmatoarele proprietati:
1) toate marimile acestui ansamblu complet de marimi fizice sunt simultan masurabile

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.