Elemente de fizica statistica clasica

Trimis la data: 2015-01-30 Materia: Fizica Nivel: Facultate Pagini: 35 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Ionela_G Dimensiune: 224kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Spre deosebire de termodinamica, in fizica statistica legile ce descriu sistemele macroscopice se deduc tinand seama de structura atomo-moleculare a acestora. In fizica statistica se urmareste pe de o parte stabilirea legilor termodinamice pentru corpurile macroscopice, plecand de la legile care descriu comportarea atomica a acestora si pe de alta parte se urmareste deducerea proprietatilor sistemelor macroscopice din proprietatile microscopice.. Acest din urma aspect se realizeaza prin medierea diferitelor marimi, care caracterizeaza structura macroscopica, dupa toate coordonatele microscopice neobservabile. Prin aceasta se obtin o serie de marimi macroscopice ca temperatura, caldura specifica, entropia, care nu au un corespondent in mecanica, fiind specifice sistemelor macroscopice.

In timp ce termodinamica studiaza miscarea termica a materiei pe baza unui sistem de postulate si principii, obtinute prin generalizarea unor observatii si experiente, fizica statistica studiaza miscarea termica utilizand statistica matematica in studiul miscarilor individuale ale particulelor componente, miscari bazate pe legile mecanicii clasice sau cele ale mecanicii cuantice.

Natura clasica sau cuantica a miscarii particulelor sistemului nu afecteaza in mod esential caracterul general al legilor statistice, insa in functie de natura clasica sau cuantica a legilor dinamicii care genereaza miscarea fiecarei microparticule a sistemului, apar diferentieri puse in evidenta de fizica statistica clasica, respectiv fizica statistica cuantica.Studiul miscarii microparticulelor pe baze strict mecanice reprezinta o metoda foarte dificila, deoarece cunoasterea simultana a pozitiilor si vitezelor fiecarei microparticule componente a sistemului la un moment dat, implica rezolvarea unui numar de N ecuatii diferentiale de ordinul doi de forma:
(4.1)
unde N este numarul de microparticule ale sistemului.
Chiar daca ar fi posibila rezolvarea unui astfel de sistem de ecuatii, rezultatul final nu este folositor, deoarece nu starea mecanica propriu-zisa intereseaza, ci modul de a exprima parametrii macroscopici in functie de cei microscopici. Parametrii macroscopici apar ca niste efecte de mediere asupra parametrilor microscopici iar un sistem format din foarte multe particule (atomi, molecule, cuante, etc), care se misca, fiecare in parte, dupa legile mecanicii, evolueaza in ansamblu dupa alte legi.

Multimea tuturor starilor microscopice compatibile cu o stare macroscopica data la un moment dat se numeste ansamblu virtual sau colectiv statistic de stari. Din acest ansamblu numai o anumita stare microscopica este reala la momentul considerat, celelalte insa se pot realiza la un moment de timp ulterior, dar corespondentul macroscopic este acelasi. Din acest motiv, pentru precizarea starii macroscopice nu este necesara cunoasterea starii microscopice reale, ci a ansamblului virtual din care aceasta face parte.

O macrostare este cu atat mai probabil de a se realiza cu cat numarul de microstari din ansamblul statistic este mai mare. Astfel apare conceptul de probabilitate termodinamica, definita ca numarul de microstari compatibile cu o macrostare data, deci este o marime supraunitara spre deosebire de probabilitatea matematica care este o marime subunitara.Studiul miscarii microparticulelor se poate folosi formalismul hamiltonian, care pentru un sistem de N constituenti utilizeaza k=3N coordonate generalizate, qi, si 3N impulsuri generalizate pi (i=1, 2,...,N).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.