Elemente de limba romana

Trimis la data: 2006-05-13
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 7
Nota: 7.59 / 10
Downloads: 15
Autor: Anonim
Dimensiune: 14kb
Voturi: 57
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Propoziţia este o comunicare cu un singur predicat. După alcătuire, propoziţia este: -Simplă – alcătiută din predicat şi subiect; -Dezvoltată – alcătuită din predicat, subiect şi alte părţi de propoziţie. După aspect, propoziţia este: -Afirmativă;-Negativă. După scopul comunicării, propoziţia este: -Enunţiativă – când dă o informaţie; - Interogativă – când cere o informaţie.
Vocabularul fundamental cuprinde cuvintele cel mai des folosite şi care sunt înţelese de toţi vorbitorii unei limbi.Vocabularul fundamental cuprinde aproximativ 1 500 de cuvinte.

Cuvintele vocabularului fundamental denumesc:
obiecte, fiinţe grade de rudenie stăti, acţiuni animale, păsări flori, fructe alimente, băuturi părţi ale corpului omenesc fenomene ale naturii însuşiri culori corpuri cereşti anotimpuri, părţi ale zilei, lunile anului, zilele săptămânii.
Cuvintele din vocabularul fundamental reprezintă toate părţile de vorbire. Cuvintele din vocabularul fundamental sunt în majoritate vechi şi rămân timp îndelungat în limbă.

Masa vocabularului cuprinde cuvintele care nu intră în vocabularul fundamental.
Cuvintele din masa vocabularului reprezintă aproape 90% din cuvintele limbii române.

În masa vocabularului, intră termenii ştinţifici şi trhnici, arhaismele, regionalismele.
Cele două părţi ale vocabularului nu sunt strict delimitate, între acestea producându-se, în timp, schimburi.
SENSUL UNUI CUVÂNT

Sensul unui cuvânt se stabileşte numai în context, care poate fi înţeles ca un enunţ, ca un text sau ca o situaţie de comunicare în care apare un cuvânt.
Sensul propriu este sensul obişnuit al unui cuvânt, cunoscut de toţi vorbitorii şi legat de un aspect din realitate. Sensul propriu are două aspecte:
sensul propriu de bază – reprezintă ceea ce un cuvânt are specific în sine în orice context; (braţ-parte a corpului omenesc);
sensul propriu secundat – rezultă dintr-o asemănre, depinzând strict de context; (braţul balanţei);
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.