Elemente de naratologie

Trimis la data: 2010-04-02
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.60 / 10
Downloads: 0
Autor: Alexandra Vulturescu
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In functie de implicarea sa in faptele prezentate, naratorul poate fi:narator creditabil (infailibil) actioneaza si vorbeste in conformitate cu regulile care ordoneaza ordinea operei. El dezvaluie ceea ce stie despre faptele relatate. De multe ori, marturia unui narator creditabil e completa sau contrazisa de cea a altor naratori. Naratorul creditabil spune ce stie despre anumite fapte in timp ce le relateaza, inainte sau dupa desfasurarea acestora.
Personajul
Personajul este o categorie fundamentala a operelor epice si dramatice; el ocupa locul principal in sistemul operei literare, alaturi de alte categorii teoretice precum istorie si discurs, spatiu si timp etc.Constructia personajului se realizeaza prin asocierea a doua dimensiuni: una sociala, exterioara, alta psihologica, interioara.

Personajul sufera o schimbare in evolutia naratiunii. Personajul literar din Antichitate si pana in secolul XX se caracterizeaza prin consecventa, unitate interioara si verosimilitate. Personajul literar in secolul XX tinde sa-si piarda consecventa, scriitorii explorand cu predilectie lumea lui interioara, cu contradictiile ei intensificate prin analiza.

- in literatura din Antichitate si din Evul Mediu, eroul este un personaj legendar, cu caracter exemplar, calitatile sale exceptionale situandu-l deasupra celorlalti oameni.
- personajul din secolul XIX este infatisat dintr-o perspectiva obiectiva, in relatiile sale exterioare cu lumea
- personajul modern din secolul XX este atipic. El este prizonierul propriei sale lumi pe care o vede, o comenteaza, o critica, o analizeaza din exterior. Subiectivitatea constituie pentru el realitatea primordiala.

Personajele se pot clasifica in:
- principale, secundare si episodice
- protagonist (eroul principal) si antagonist (adversarul eroului principal)
- personaje mobile (dinamice; se schimba profund pe parcursul actiunii. Transformarea lor trebuie sa fie plauzibila, justificata, convingatoare) si personaje imobile (statice; raman neschimbate pe parcursul unei povestiri; apar mai ales in literatura clasica: avarul, mizantropul, tradatorul, indragostitul, arivistul,aventurierul, inadaptatul etc.)

Portretul reprezinta descrierea unui personaj, defineste trasaturile care permit identificarea si analiza acestuia.
Tipuri de portret:
- portretul exterior (fizic)
- descrie trasaturile fetei, imbracamintea, dar si tinuta, silueta, vocea;
- e realizat prin vocabular concret (campuri lexicale de tip anatomic, senzatii etc.)
- portretul interior (psihologic sau moral)
- descrie trasaturile de caracter ale personajului, calitatile si defectele, aptitudinile, gesturile etc.
- e realizat mai ales prin vocabular abstract (campuri lexicale ale gandirii, ale sentimentului si ale moralei)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.