Elemente de teoria cercetarii stiintifice

Trimis la data: 2013-01-04
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 32
Nota: 8.62 / 10
Downloads: 1
Autor: bgd.bgd
Dimensiune: 46kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Managementul este o conditie esentiala, un factor de crestere economica, o resursa indispensabila a desfasurarii eficiente a oricarei activitati in orice ramura si sector, atat in sfera muncaa fizice, cat si in cea a muncii intelectuale. Oricat de paradoxal ar parea la prima vedere, managementul este o cerinta absolut necesara a eficientei in sfera creatiei, in general si a creatiei stiintifice in special, in toate momentele si etapele desfasurarii cercetarii stiintifice, de la nivelul cercetatorului, al echipei de cercetare, al centrului sau insitutului de cercetare, pana la nivelul ramurii cercetare-dezvoltare includiv.
Fiecare din aceste momente, etape sau trepte ale cercetarii si dezvoltarii are particularitati distinctive. Cercetarea stiintifica nu este un act oarecare, ce se poate desfasura oricum, oriunde, in orice conditii si de catre oricine. La baza dezvoltarii acestui proces complex stau un numar de principii stabilite prin experienta multor generatii de cercetatori.

Principiile care stau la baza cercetarii stiintifice sunt:
- principiul compatibilitatii dintre mecanismele de realizare a managementului si caracteristicile generale, interne ale cercetarii stiintifice. Compatibilitatea dintre cele doua laturi se cer atat static, in fiecare moment, cat si dinamic, adica tendintele din sfera activitatii de cercetare, fie sunt pozitive, fie sunt negative si trebuiesc sa-si gaseasca reflectarea in sfera managementului, a mijloacelor si instrumentelor de ralizare, a combinatiilor dintre acestea.

Orice incompatibilitate conduce la disfunctionalitati care afecteaza eficienta economica a echipei in institutul de cercetare si la beneficiarii cercetarii stiintifice.
- principiul managementului participativ, adica individul ia parte la actul de management. In cercetarea stiintifica principiul participaroo s-a impus mai de timpuriu, deoarece cercetatorii pot influenta sau determina eficienta muncii in proportii mult mai mari decat in cazul muncii fizice si al muncii intelectuale obisnuite. Fiecare cercetator are datele sale proprii native, precum si cele de pregatire, de vointa, de experienta.

Toate acestea il obliga sa realizeze etapele cercetarii unei teme, sa le respecte, dupa cum un alt cercetator, cu mai multa experienta, poate sa realizeze etapele cercetarii intr-un mod aparte cu timpi mult mai mici si cu rezultate net favorabile.
Participarea cercetatorului la managementul cercetarii stiintifice se realizeaza nu numai in procesul muncii propriu-zise, ci pe toate treptele ierarhice in echipa, in institutul de cercetare.
- principiul motivarii cercetatorilor si personalului auxiliar din cercetarea stiintifica. Alegerea valorilor si stabilizarea acestora in cercetarea stiintifica si asigurarea eficientei cercetarii stiintifice depind de motivatia cercetatorului.

Motivatia presupune cumularea pregatirii vocatiei, a capacitatii de vointa cu stimulente corespunzatoare privind o buna remunerare, o buna stabiliare si crestere a salariului de baza, o buna cointeresare la rezultate.
- principiul eficientei. Acesta sintetizeaza toate principiile precedente, reprezinta functia - scop a oricarei cercetari stiintifice.Eficienta este un principiu general pentru toate tipurile de cercetare stiintifica.

Acest principiu promoveaza si realizeaza intr-un mod specific, particular pentru fiecare dintre tipurile cercetarii stiintifice. Principiul eficientei presupune luarea in considerare atat a eficientei interne (cheltuieli, venituri, beneficii), in cadrul echipei sau a institutului, cat si a eficientei externe, adica a efectelor, a costurilor si profitului ce se obtin de la beneficiari.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.