Elemente expresioniste in lirica lui V Copilu Cheatra

Trimis la data: 2009-03-25
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 23
Nota: 7.87 / 10
Downloads: 0
Autor: Nadia Olaru
Dimensiune: 30kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ne-am orientat, in final, cercetarea asupra expresionismului din poezia lui V. Copilu Cheatra, poetul-mot originar din comuna Iara, judetul Cluj. Poet care s-a dorit a fi " un luptator cu lancea cuvantului" pentru atingerea unor idealuri de dezrobire sociala si nationala a Transilvaniei, a Tarii Motilor indeosebi, aceasta parte de Romanie binecuvantata de Dumnezeu, dar si blestemata sa-si duca in saracie si lipsuri de tot felul destinul prin viforoasa istorie a neamului.
Este bine de subliniat ca motivele expresioniste, cate se regasesc, mai mult sau mai putin evident, in poetica lui V.Copilu Cheatra, se afla, desigur, in empatica concordanta cu lirica expresionista a lui Aron Cotrus. Astfel, expresioniste sunt dimensiunile cosmice in care Copilu Cheatra isi desfasoara "strigatul" si "dezmarginirea" in numele motilor, mesianismul dezrobirii, prevestirea unor revolte care mocnesc, dar si a unui viitor mai bun pentru cei obiditi, apelul la traditiile arhaice, credintele populare, miturile, legendele, eresurile, zacaminte folclorice din care izvoraste poetica sa.

Expresionista este viziunea asupra naturii Muntilor Apuseni, care s-a incrancenat, s-a facut aspra si coltoasa, in conformitate cu chipul si asemanarea oamenilor de aici. Lirismul razvratit, indignarea si revolta in fata nedreptatilor sociale pe care le indura de veacuri motii, dar si indignarea in fata ororilor istoriei care vine cu dictate precum cel de la Viena, acutismul social, dinamismul violent, vointa vindicativa a maselor, lirica energic-protestatara, chiar daca de mai slaba forta ca cea cotrusiana, sunt tot atatea alte elemente expresioniste prezente mereu in paginile scrise de poetul motilor.

Tot expresioniste sunt spiritul anti-burghez si anti-capitalist aspiratiile de trecere de la protest la lupta deschisa impotriva asupririi sociale, condamnarea razboiului care a tras "hat" peste trupul tarii la Feleac, a dictatelor si dictaturilor, solidaritatea, fraternitatea, de tip Werfel, cu cei multi si obiditi, nadejdea intr-o lume mai buna. Dar V.Copilu Cheatra are afinitati expresioniste si cu Blaga, deci cu "gandiristii", nu printr-o exagerata sensibilitate metafizica, ori prin cautarea absolutului pe cai transcendentale, ci, mai degraba, prin aspiratia catre "dezmarginire".

El este un "ducaret", cum marturiseste undeva, un suflet ars de dorul plecarilor ("Ca pe jar imi arde dorul si de dor ard ca o plita"). Ca si Lucian Blaga, care le cerea muntilor un "alt trup" in care sa-i incapa sufletul, ori Aron Cotrus, cu "plecarile, plecarile, plecarile,/ din toate porturile si din toate garile/ pe toate marile, spre toate departarile/ spre toate tintele si asteptarile/ spre marginile lumilor si ale gandului/ spre marginile sufletului meu - flamandului!...". Este, insa de observat, ca daca la Cotrus pusta intinsa semnifica nostalgia infinitului, la Cheatra este vorba despre un infinit in sus, dezmarginirea spre stele prin dor si accesul chiar la dumnezeu ca sol al revoltelor sau al rugilor in numele celor multi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.