Elemente moderniste si postmoderniste in opera lui Mircea Eliade

Trimis la data: 2009-04-06
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 9
Nota: 7.89 / 10
Downloads: 71
Autor: Raduc Emil
Dimensiune: 18kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In perioada postmoderna a literaturii romanesti, proza romaneasca cunoaste o evolutie dubla de la obiect la subiect si de la rural la urban. Conform parerii criticului Liviu Petrescu marturisita in lucrarea sa Poetica postmodernismului, trasatura esentiala a acestui curent este subiectivismul1 . Postmodernistii propun cateva directii importante prin care incearca sa schimbe literatura existenta pana atunci: biografismul, textualismul, intertextualismul.
Biografismul inseamna recuperarea subiectivitatii, adica intoarcerea autorului in text. Biografismul se traduce printr-un discurs focalizat pe valorificarea evenimentului particular, biografic, al faptului cotidian la care participa autorul, intoarcerea in viata cea de toate zilele cu toate particularitatile biologice, mediocre, vulgare. Un efect al lui este trecerea la discursul liric si narativ al nesemnificativului, adica al faptelor particulare fara sens major evident.

Naratiunea literara tinde adeseori in aceasta perioada sa imbrace forma jurnalului intim. Textualismul inseamna intoarcerea la o literatura experimentala. Textualitatea mai ales in proza, se angajeaza sa verbalizeze realitatea in variante de discurs mereu perfectibile. Literatura nu este privita ca o opera cu profunde trairi, literatura este privita ca text fragmentar dintr-un presupus mare text virtual din care scriitorii nu pot actualiza decat parti, fragmente.

Textualistii nu-si propun sa fie geniali ci sa fie instrumente ale intalnirii dintre limbaj si realitate. Un adevarat program in aceasta directie schiteaza Mircea Eliade care denunta forma romanului ca pe o "lucrare confectionata" si recomanda, prin opozitie forma jurnalului intim, caruia ii descopera o valoare mai generala decat a romanului.
Isabel si apele diavolului este "un roman supra-inhibat de spiritul gidismului"2 , dupa parerea lui Petrescu si in esenta este o transcriere in stilul insemnarilor de jurrnal a unor experiente pe care le traieste un doctor tanar transpus intr-un spatiu geografic si cultural exotic, in India.

In postmodernism, un loc deosebit il ocupa interculturalitatea, aspect pe care M. Eliade l-a valorificat prin aceste scrieri ale sale cu caracter intercultural, facand trimiteri la spatiul exotic.Scriitorul se ridica mai presus de aceste simtiri ale doctorului si le concentreaza intr-o poveste unitara despre "infrangerea unui blestem initial al sterilitatii spirituale. Efortul acesta de articulare a unui subiect, a unei povesti globale, ne vorbeste in chipul cel mai convingator despre persistenta, in cazul lui M. Eliade, a unei prejudecati a coerentei discursive a romanului.

Alaturi de limbaj si de relatia lui cu subiectivitatea, o alta tema care ne introduce in epoca modernismului este munca. In modernism si in postmodernism avem de a face cu civilizatia de tip industrial si una din trasaturile ce definesc acest sistem de productie a erei industriale este specializarea. Aceasta specializare conduce la o crestere considerabila in complexitate a fluxului de productie.
Dupa limbaj si munca, modernitatea trateaza structurile naturale ale vietii. Modernismul si postmodernismul propune refacerea contactelor cu viata, ceea ce presupune o lupta impotriva falselor structuri cu ajutorul carora este disimilat fenomenul existentei.

Personajul reprezentativ acum este cel care "tulbura" existentele tihnite, este cel care provoaca subversiuni si care face sa se clatine reperele stabile, punctele de sprijin, lasandu-i pe oameni fara nici o aparare in fata navalnicei vieti. Postmodernismul este vazut ca o stare de fapt pe care o traverseaza personajele din romanele eliadesti. Contributia eroilor eliadesti este una care reflecta insul preocupat de realitatile exterioare, de concepte inalte.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.