Elemente romantice in opera Alexandru Lapusneanu

Trimis la data: 2012-12-27
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.34 / 10
Downloads: 0
Autor: vintagevibe
Dimensiune: 15kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romantismul, miscare literar-artistica manifestata in primele decenii ale secolului al XIX-lea, s-a raspandit din Anglia spre Germania si Franta, iar apoi a cuprins intreaga Europa. Individul romantic se remarca prin faptul ca isi elibereaza total fantezia pentru a trece dincolo de orice limite, aspira la iubirea absoluta, fiind condamnat sa nu o gaseasca pe pamant.In opera "Alexandru Lapusneanu" observam elemente ale esteticii romantice precum: tema istorica, ilustrarea unor personaje exceptionale aflate in situatii exceptionale, gustul pentru antiteze dar si pentru spectaculos si grotesc si imbinarea mai multor register lexicale.
In primul rand, tema cultivata este cea istorica, una din temele ce stau la baza imaginarului artistic. Este surprinsa ultima perioada a domniei lui Alexandru Lapusneanu, caracterizata prin varsarea de sange, fiind folosite atat elemente ale adevarului istoric provenite din scrierea "Letopisetul Tarii Moldovei" de Grigore Ureche, cat si elemente fictionale, faptele istorice fiind transfigurate in mod artistic, relatate din viziunea originala a scriitorului.

Personajul principal este situat in circumstante exceptionale, ilustrand un destin de exceptie. Domnitor al Moldovei, inlaturat de la tron prin intrigi boieresti, reuseste sa isi reocupe pozitia si acapareaza toata puterea omorandu-i pe toti cei care i se pareau a-i sta in cale. Faptele lui crude culmina cu uciderea a patruzeci si sapte de boieri la ospat. In ciuda vointei si puterii dobandite, tiranul are parte de o moarte umilitoare, este otravit de catre sotia sa si isi da ultima suflare in bratele celor pe care i-a urat atat de mult timp.

O alta trasatura specifica romantismului este aceea ca nuvela este construita in jurul unei serii de opozitii. Principala antiteza este aceea intre Lapusneanu si domnita Ruxanda. Aceasta infatiseaza in nuvela un caracter slab, dominat de umilinta si supunere, in contrast cu vointa personajului principal. De asemenea, aceasta reprezinta blandetea, bunatatea, fata de sotul ei care este dominat de trasaturi negative: cruzime, tiranie, dorinta de rabunare, viclenie. O alta opozitie exista intre dorinta domnitorului de a acapara toata puterea si boierii care ii spun ca nu este dorit de catre popor.

Alexandru Lapusneanu este cel care domina in relatiile cu boierii, acesta reusind sa-i manipuleze, sa-i atraga in capcana si in cele din urma sa scape de ei. Nici boierimea nu este omogena, observam opozitia intre boierii batrani, corupti, intriganti, care sunt preocupati doar de interesul personal (Motoc) si cei tineri, patrioti, insetati de dreptate (Stroici si Spancioc). Este o antiteza si intre domnitor si Motoc, dar aceasta este zdrobita in momentul in care boierul este dat pe mana multimii pentru a fi linsat. Forta personajului principal domina si de aceasta data, prin omorarea lui Motoc, el reusind sa atraga buna intelegere cu multimea, dar sa si elimine un tradator.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.