Elemente simboliste in literatura romantica

Trimis la data: 2010-04-24
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 7
Nota: 8.04 / 10
Downloads: 600
Autor: Corina
Dimensiune: 12kb
Voturi: 10
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romantismul este o mişcare artistică şi filozofică apărută în ultimile decenii ale secolului XVIII în Europa, şi care a durat o mare parte din secolul XIX. A fost o mişcare contra raţionalismului. Autorii romantici au scris din ce în ce mai mult despre propriile lor sentimente, subliniind drama umană, iubirea tragică, ideile utopice. Momentul culminant al romantismului în literatura română se aduce prin poezia lirică, militantă, patriotică, vizionară, de evocare istorică, cu rădăcini adînci în bogatul filon folcloric, aş cum apare la scriitori ca Bălcescu, Bolintineanu, Alexăndrescu, Russo, Alecsandri, Macedonski.
Momentul culminant al romantismului în literatura română se aduce prin poezia lirică, militantă, patriotică, vizionară, de evocare istorică, cu rădăcini adînci în bogatul filon folcloric, aş cum apare la scriitori ca Bălcescu, Bolintineanu, Alexăndrescu, Russo, Alecsandri, Macedonski. Dar cel mai de seamă romantic a fost şi va fi Mihail Eminescu care a fost declarat „junimistul romantismului”. El are un univers poetic şi un timbru unic.

Mitul şi simbolul reprezintă „pilonul” tuturor creaţiilor sale. Pe lîngă elementele romantice care dominau literatura paşoptistă apar şi unele elemente simboliste care creionează o atmosferă şi mai feerică şi enigmatică. Tehnicile simboliste ca simbolul, repetiţia, laitmotivul, oximoronul, refrenul, metafora, sugestia muzicală, contrastul, comparaţia, cromatismele, imaginile artistice sunt folosite cu măiestrie de romanticii autohtoni cît şi de cei europeni.

Alecsandri a fost unul dintre primii romantici în operele căruia tema predilectă era lupta pentru independenţa naţională, exaltarea trecutului glorios. Titlul poemului „Dumbrava Roşie” este sugestiv şi simbolic(simbolul fiind marca stilistică specifică simbolismului). Dumbrava simbolizează unicitatea poporului român, provenienţa şi reînnoirea perpetuă a neamului românesc prin faptele sale de vitejie. Cromatismul „roşu” (tipic simbolismului) conturează dinamismul, puterea şi dorinţa de a lupta pentru viitor.

Elemente simboliste mai întîlnim şi în pastelurile lui Alecsandri, unde se descrie natura, care este o temă preferată şi a romanticilor. În „Iarna” imaginile vizuale sunt realizate printr-o succesiune de metafore, metonimii, comparaţii, epitete, cu o mare putere de sugestie. Astfel, pentru a sugera corespondenţe dintre cer şi pămînt, „norii de zăpadă” devin „lungi troiene călătoare”; cele două metafore rezultînd prin inversarea valorilor şi termenilor.

Comparaţia la fel este o tehnică simbolistă iubită de Alecsandri, care este romantic. Rîul din „Malul Siretului” este comparat cu un balaur („Rîul luciu se-nconvoaie sub copaci ca un balaur/ Ce în raz dimineţii mişcă solzii lui de aur”), ceea ce îmbină metafora „solzii lui de aur” cu metonimia „în raza dimineţii” şi comparaţia „ca un balaur”.

Oximoronul din titlu „Balta Albă”, care este şi o imagine vizuală, dă o lumină aparte motivului „baltă” sugerînd confuzie, neclaritate, tulburare, neliniştea eului poetic iar elementele orientele, ciubucuri, cafeaua, prezenţa unui francez într-un mediu rural românesc ca element de contrast, creionează încă odată atracţia lui Alecsandri către simbolism.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.