Elementele de baza ale platformei Microsoft NET Framework

Trimis la data: 2013-09-24
Materia: Informatica
Nivel: Liceu
Pagini: 26
Nota: 7.01 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 412kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Platforma Microsoft .NET Framework introduce multe concepte, tehnologii si termeni roi. Scopul acestui capitol este de a realiza o prezentare a arhitecturii platformei .NET Framework, a prezenta cateva dintre noile tehnologii incluse in acest cadru de lucru si a defini multi dintre termenii pe care-i vom intalni atunci cand vom incepe utilizarea sa. De asemenea, vom parcurge procesul de construire a codului sursa ca o aplicatie sau un set de componente (tipuri) care pot fi redistribuite, dupa care vom explica modul in care sunt executate aceste componente.
Compilarea codului sursa in module administrate
Ei bine, deci v-ati decis sa utilizati .NET Framework drept platforma de dezvoltare Foarte bine! Primul pas consta in a stabili ce tip de aplicatie sau componente intentionati sa construiti. Vom presupune ca ati stabilit acest detaliu minor, ca totul este conceput specificatiile sunt scrise, iar dumneavoastra sunteti gata de a incepe dezvoltarea.
Acum, trebuie sa decideti ce limbaj de programare veti folosi.

De obicei, aceasta sarcina este dificila, deoarece diversele limbaje pun la dispozitie capacitati diferite. De exemplu, in limbajele C/C++ neadministrate avem un control destul de scazut asupra sistemului Putem administra memoria exact asa cum dorim, crea cu usurinta fire, daca este necesar, si asa mai departe. Pe de alta parte, limbajul Visual Basic permite construirea foarte rapida a aplicatiilor UI si faciliteaza controlul obiectelor COM si bazelor de date.

Rularea in limbaj comun (CLR) inseamna exact ceea ce sugereaza denumirea sa: este un mod de rulare care poate fi utilizat de catre diverse limbaje de programare diferite Caracteristicile rularii CLR sunt disponibile pentru toate limbajele de programare care o ai in vedere - punct. Daca rularea foloseste exceptiile pentru a raporta erorile, atunci toate limbajele vor raporta erorile prin intermediul exceptiilor. Daca rularea permite crearea unui fir, atunci oricare dintre limbaje il poate crea.

De fapt, in momentul executiei, rularea CLR nu "stie" ce limbaj de programare a folosit realizatorul de aplicatii pentru a scrie codul sursa. Aceasta inseamna ca putem alege orice limbaj de programare care permite exprimarea cea mai simpla a intentiilor noastre. Putem dezvolta codul in orice limbaj de programare dorim, atata vreme cat compilatorul folosit pentru a compila codul are in vedere rularea CLR.

Deci, daca ceea ce am afirmat mai sus este adevarat, care este avantajul utilizarii unui limbaj de programare fata de altul? Ei bine, considerati compilatoarele ca pe niste verificatoare de sintaxa si analizatoare de "cod corect". Ele analizeaza codul sursa, se asigura ca ceea ce ati scris dumneavoastra are un sens oarecare si apoi trimit la iesire un cod care descrie intentiile dumneavoastra. Diversele limbaje de programare permit dezvoltarea folosind diverse sintaxe.

Valoarea acestor optiuni nu trebuie subestimata. Pentru aplicatiile matematice sau financiare, exprimarea intentiilor dumneavoastra folosind sintaxa APL poate duce la economisirea multor zile de dezvoltare, comparativ cu exprimarea acelorasi intentii cu ajutorul sintaxei Perl, de exemplu.Compania Microsoft a creat o serie de compilatoare de limbaje care au in vedere momentul executiei: C++ cu extensii administrate, C# (pronuntat "C sharp"), Visual Basic, JScript, J# (un compilator de limbaj Java) si un asamblor de limbaj intermediar (IL). In afara de Microsoft, o serie de alte companii creeaza compilatoare care produc coduri ce au in vedere rularea CLR.

In ceea ce ma priveste, cunosc compilatoare pentru Alice, APL, COBOL, Component Pascal, Eiffel, Fortran, Haskell, Mercury, ML, Mondrian, Oberon, Perl, Python, RPG, Scheme si Smalltalk.in Figura 1.1 este prezentat procesul de compilare a fisierelor de cod sursa. Dupa cum se poate observa aici, puteti crea fisiere de cod sursa folosind orice limbaj de programare care accepta rularea CLR. Apoi se utilizeaza compilatorul corespunzator, pentru a verifica sintaxa si a analiza codul sursa. Indiferent de compilatorul folosit, rezultatul este un modul administrat. Un modul administrat este un fisier executabil Windows standard portabil (PE1 ), care necesita rularea CLR pentru a fi executat. in viitor, si alte sisteme de operare ar putea utiliza formatul de fisier PE.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.