Elementele definitorii ale nuvelei

Trimis la data: 2009-11-30
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.40 / 10
Downloads: 108
Autor: DavidEmnauelB
Dimensiune: 9kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ioan Slavici (1848-1925) a fost un romancier de vocaţie
Or (excelând în construirea unor personaje diferite), dar şi un nuvelist remarcabil, care „se apropie considerabil de proza de observaţie europeană” (Al. Săndulescu). Prin „Moara cu noroc” şi „Pădureanca”, Slavici devine întemeietorul nuvelei psihologice în literatura română.
Lucrare narativă în proză, cu un singur fir fabulativ şi cu o acţiune care se complică progresiv în jurul protagonistului, „Moara cu noroc” este o nuvelă.

Caracterul psihologic al acestei opere este susţinut prin mai multe elemente caracteristice:Tema nuvelei fiind patima banului şi consecinţele ei existenţiale nefaste, autorul cercetează evoluţia acestei patimi în subconştientul personajului central.

Acţiunea se organizează în jurul conflictului principal (care este unul psihologic, interior): lupta care se dă în sufletul lui Ghiţă între patima îmbogăţirii şi fondul său iniţial cinstit.Această sfâşiere lăuntrică dă naştere la trăiri sufleteşti profunde (reliefate prin analiză psihologică): teama, ura faţă de Lică Sămădăul, înstrăinarea de familie, sentimentul neputinţei.

De la prologul oracular şi până la sfârşitul său tragic, Ghiţă trăieşte o puternică dramă a neputinţei.Incipitul are semnificaţii profunde, care se reverberează asupra întregii acţiuni.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.