Elementele figurate ale sangelui

Trimis la data: 2007-11-02 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 2258
Autor: Anca Petcu Dimensiune: 10kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In plasma se gasesc in suspensie elemente figurate: eritrocite (hematii)leucocite si trombocite(plachete sangvine). Eritrocitele sunt celule anucleate avand profil,forma unui disc biconcave,cu diamnetrul de 7,2µ-7,5µ,ce asigura o foarte mare suprafata pentru volumul lor,favorizand schimburile gazoase.

Numarul eritrocitelor in sangele circulant al adultului este de aprximativ 5milioane/mm3,la barbat si 4,5 milioamne /mm3 la femeie, iar suprafata total a eritrocitelor circulante este de aproximativ 3000 m2,de 1500 de ori mai mare decat intreaga suprafata a corpului.In eritrocite se gaseste hemoglobina(Hb) care are roluri multiple,cele mai importante fiind cele de transport de oxigen si de participant la transportul dioxidului de carbon.

Legarea oxigenului se face de catre fierul moleculei de Hb sub forma unei combinatii labile denumita oxihemoglobina.De asemenea Hb transporta dioxidul de carbon sub forma compusilor carbonilici, constituiti prin combinarea dioxidului de carbon cu gruparile aminice ale globinei din molecula de Hb.Hb formeza cu agentii oxidantii (nitrite,cloruri,etc)sau cu unele droguri methemoglobina,compus in care Fe cu +2 se transforma in Fe cu +3 si nu mai reactioneza cu oxigenul.

Formarea eritrocitelor(a globulelor rosii)se realizeaza printr-un proces cunoscut sub numele de eritropoieza care are loc la adult in maduva hematopoietica din oase,in special din oasele late.Reglarea eritropoezei este controlata de un hormon numit,eritropoietina produs de catre rinichi. Durata medie de viata a hematiilor in circulatie este de 120 de zile,dupa care hematiile imbatranite sunt distruse in splina,ficat,maduva osoasa,ganglioni limfatici prin hemoliza.

Cresterea temporara a numarului eritrocitelor circulante(efort fizic,post prandial,durere)este rezultatul mobilizarii sangelui mai bogat in hematii de depozite(splina ,ficat).Cresterile stabile ale numarului eritrocitelor circulante-poliglobulii-sunt prezente la cei care locuiesc la mari altitudini si la cei la care este alterat aportul de oxigen,la nivel celular.Scaderea numarului eritrocitelor circulante detremina anemia care este consecinta unui dezechilibru dintre eritropoieza si hemoliza,fie prin diminuarea eritropoiezei(carenta de fier,proteine vitamine)fie prin intensificarea hemolizei(infectii,stari toxice mecanisme imune).

- Leucocitele sunt celule nucleate ,mobile, cu roluri deosebit de importante in procesele de aparare contra agentilor patogeni biologici prin fagocitoza si pinocitoza,producere de anticorpi si distrugerea toxinelor de origine microbiana.Numarul leucocitelor din sangele circulant variaza intre 4000-8000/mm2 si reprezinta elemente in tranzit de la organele leucoformatoare la diferite tesuturi.Pe baza originii ,formarii structurii si rolurilor lor fiziologice leucocitele sunt de mai multe feluri:

-polinucleare-care pot fi:
- neutrofile
- acidofile
-bazofile
-mononucleare-care pot fi:
- limfocite
- monocite

Neutrofilele(polimorfonuclerare neutrofile PMN)produse in maduva osoasa, avand forma variabila deoarece emit permanent pseudopode, prezinta in citoplasma granulatii mici cu afinitate pentru colorantii neutri si cu continut enzimatic complex.Durata vietii PMN in cicrculatie este de cateva ore, dupa care cele mai multe strabat endoteliul capilar prin procesul de diapedeza si ajung in spatiile interstitiale.

Neutrofilele au mare sensibilitate fata de prezenta bacteriilor in organism,patrunderea si inmultirea acestora intr-un tesut fiind urmata atat de cresterea numarului PNM din sange cat si de acumularea lor in tesutul infectat,unde sunt atrase de modificarile provocate de bacterii si de produsii lor metabolici(toxine).

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.