Elementele statului

Trimis la data: 2014-01-07 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 15kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In cea mai mare parte a ei doctrina juridica este de acord cand stabileste ca elemente ale statului populatia si teritoriul. Cel de-al treilea element care de altfel determina esenta statului este ceea ce unii autori numesc "autoritatea publica" sau "puterea de stat", iar altii "suveranitatea" [1].
Teritoriul [2] si populatia sunt elemente externe, care conditioneaza existenta statului, dar nu intotdeauna cand sunt reunite ia nastere un stat (de exemplu comunele, orasele, judetele, etc.).
Referate similare: Elementele statului

Teritoriul [2] si populatia sunt elemente externe, care conditioneaza existenta statului, dar nu intotdeauna cand sunt reunite ia nastere un stat (de exemplu comunele, orasele, judetele, etc.).
Elementul esential, care da nastere statului este aparitia in sanul unei comunitati umane asezate pe un teritoriu determinat, fie a unor guvernanti, fie a unui sistem de organe carora, li se atribuie capacitatea de a lua, pe cale de comanda si in afara oricarei subordonari, masuri obligatorii, susceptibile de a fi impuse respectului general cu ajutorul fortei de constrangere [3].

In literatura juridica si politica pentru desemnarea acestui ultim element se foloseste, fie termenul de "putere de stat", fie de cel de "autoritate publica" [4].Notiunea de putere de stat sau de autoritate publica desemneaza atributiile unor organe, sau sistem de organe (parlament, guvern, ministere, organe judecatoresti), care pe un anumit teritoriu, exercita functiile legislativa, executiva si judecatoreasca, in conditii in care este exclusa existenta vreunei puteri superioare.

Aceste organe actioneaza in limitele competentelor conferite in domeniul in care isi desfasoara activitatea, iar la nevoie au dreptul si chiar obligatia de a se folosi de constrangere, putere conferita de forta autoritatii aleasa pe cale democratica.
In masura in care aceste organe dobandesc capacitatea juridica de a reprezenta statul si de a intra in raporturi juridice interne sau internationale, statul devine subiect de drept intern sau international [5].

In literatura juridica s-a considerat ca notiunea de putere de stat nu poate fi echivalata cu cea de suveranitate, aceasta din urma putand fi doar o caracteristica a puterii de stat [6]. In Constitutia Romaniei din 1991 revizuita in art.2 al. 1 se spune "suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum".

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.