Elementele vietii

Trimis la data: 2011-12-25 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 5842
Autor: Andi Dimensiune: 442kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Elementele vietii
Procesele biologice implică compuşi formaţi de diferitele elemente ale sistemului periodic cu substratul biologic. Organismele animale şi vegetale sunt constituite din substanţe chimice cu o compoziţie complexă, fiind formate atât din metale cât şi din nemetale. Cele mai importante dintre nemetale sunt: C, H, O, N, P, S şi halogenii. Metalele prezente în organismele vegetale şi animale includ: Na, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Co, Cu, Mn, Mo, etc.

Elementele vietii
Elementele chimice care intră în componenţa materiei vii sunt selectate de către natură după nişte principii care nu sunt încă bine elucidate, dar se poate afirma cu certitudine, că răspândirea lor în mediu, nu este elementul hotărâtor. De exemplu, siliciul, aluminiul şi titanul sunt destul de răspândite în natură, dar nici unul dintre ele nu face parte dintre elementele vieţii.

Elementele vietii
In tabel se constată existenţa unor limite foarte largi de concentraţie care variază de la ordinul gramelor la ordinul μg (părţi per milion-ppm). Practic, aceste elemente „în urme” mai sunt denumite şi microelemente, sau oligoelemente. De obicei, elementele care se găsesc în cantităţi egale sau mai mici de 1mg/kg ţesut sau sub 0.01% ţesut uscat în greutate sunt denumite elemente în urme sau oligoelemente.

Elementele vietii
Rolul biometalelor este foarte diversificat. Astfel, biometalele se împart în:
-Transportori de sarcină: Na, K
-Stabilizatori ai structurii: Mg, Ca
-Catalizator acid Lewis: Zn
-Catalizatori redox şi transportul oxigenului: V, Cr, Mn, Fe,

Elementele vietii
Practic, din punct de vedere al chimiei anorganice biometalele se împart în două categorii fundamentale: elemente netranziţionale: Na, K, Mg, Ca, Zn; elemente tranziţionale: Mn, Fe, Co, Cu, Mo.

Elementele vietii
Elementele netranziţionale se deosebesc de cele tranziţionale prin faptul că au stare de oxidare constantă şi au o structură electronică stabilă de gaz rar. Metalele tranziţionale indicate, sunt caracterizate prin stări de oxidare variabile, formând ioni cu configuraţie electronică incompletă, fapt ce explică o serie de proprietăţi fizice particulare cum ar fi: absorţia în UV-VIS al spectrului radiaţiilor electromagnetice, paramagnetismul, etc.

Elementele vietii
In sistemele biologice, diferenţele au un rol foarte important, care se manifestă în mai multe direcţii: ionii de Na+ intră în componenţa fluidului extracelular pe când ionii de potasiu K+ intră în componenţa fluidului intracelular. Ionii de K+ pot fi înlocuiţi în biosisteme cu ioni cu dimensiuni fizice mari: Rb+, Cs+, NH4+, Tl+. Ionii de sodiu, pot fi înlocuiţi cu ionii de Li+ dar nu şi cu ioni de Cu+ cu dimensiuni apropiate, deoarece cuprul are tendinţa de a forma covalenţe şi de a participa la o serie de procese redox.

Elementele vietii
-ionii de Ca2+ şi Mg2+ se diferenţiază mai puternic unul de altul. Este de remarcat diferenţa între dimensiunile ionilor de Ca2+ şi Mg2+ şi diferenţa între căldurile de hidratare. Diferenţele între potenţialele de ionizare explică tendinţa mai puternică de a forma legături covalente pentru magneziu în raport cu calciul; ionii de Zn2+ se deosebesc destul de mult de ceilalţi ioni ai biometalelor.

Raza ionică a Zn2+este apropiată de raza ionică a ionului Ca2+ sau Mg2+. Valorile ridicate ale potenţialului de ionizare a zincului conduce la concluzia că interacţiunile covalente ale acestuia sunt mai puternice faţă de alţi ioni luaţi în discuţie. Ionul de zinc joacă un rol important în biosisteme, intrând în componenţa multor enzime (spre exemplu alcooldehidrogenza ADH).

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.