Elementul galvanic

Trimis la data: 2002-06-11 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 10781
Autor: Dan Cristache Dimensiune: 259kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Elementul galvanic
Bateria, element galvanic, este un dispozitiv ce transforma energia chimica in electricitate. Strict vorbind, o baterie este formata din doua sau mai multe celule conectate in serie sau in paralel, dar termenul este de asemenea folosit pentru celule singulare. Toate celulele sunt alcătuite dintr-un lichid, pasta, sau electrolit solid si doi electrozi, unul pozitiv si celălalt negativ. Electrolitul este un conductor ionic; unul din electrozi va reactiona, eliberând electroni, pe când celălalt va accepta electroni.

Elementul galvanic
Bateriile in care chimicalele nu pot fi aduse la starea lor initiala o dată ce energia a fost transformata (bateriile care s-au descărcat) sunt numite celule primare sau celule voltaice. Bateriile in care componentii chimici pot fi readusi la starea lor initiala, trecând un curent electric prin ele in sensul opus celui al reactiei normale, sunt numite celule secundare, reîncărcabile, de acumulare, sau acumulatori.

Elementul galvanic. Celulele primare
Cea mai întâlnită formă a unei celule primare este celula Leclanche, inventată de către chimistul francez Georges Leclanche in anul 1860. Este denumită popular celulă uscată. Celula Leclanche care este folosita in zilele noastre este similară cu inventia originală. Electrolitul este compus dintr-o mixtură de clorură de amoniu si clorură de zinc, transformată intr-o pastă. Electrodul negativ este compus din zinc iar electrodul pozitiv este, de fapt, o baghetă de carbon, cuprinsă intr-o mixtură de carbon si dioxid de mangan. Celula Leclanche produce aproximativ 1.5 V.

Elementul galvanic
O altă frecvent utilizată celulă primară este celula de oxid de mercur si zinc, mai bine cunoscută sub denumirea de baterie de mercur. Poate fi construită sub forma unui disc compact si este folosită sub această formă in celule fotoelectrice si ceasuri electronice. Electrodul negativ este alcătuit din zinc, electrodul pozitiv fiind alcătuit dintr-un oxid de mercur iar electrolitul fiind o solutie de hidroxid de potasiu. Bateria de mercur are o putere de aproximativ 1.34 V.

Elementul galvanic. Celulele secundare
Acumulatorul, sau celula secundară, ce poate fi reîncărcată inversând reactia chimică, a fost inventată in 1859 de către fizicianul francez Gaston Plante. Celula lui Plante era o baterie plumb-acid, tip folosit larg astăzi. Bateria plumb-acid, care este alcătuită din trei sau sase celule conectate in serie, e folosită la automobile, avioane si alte vehicule. Marele avantaj al său este că poate furniza un curent puternic pentru a porni un motor; totusi, se consumă repede. Electrolitul este o solutie diluată de acid sulfuric, electrodul negativ fiind alcătuit din plumb si cel pozitiv din dioxid de plumb.

Elementul galvanic
In folosintă, electrodul negativ de plumb se separă în electroni si ioni pozitivi de plumb. Electronii trec prin circuitul electric extern iar ionii pozitivi de plumb se combină cu ionii de sulfat din electrolit pentru a forma sulfatul de plumb. Când electronii reintră in celulă la electrodul pozitiv de dioxid de plumb, o altă reactie chimică are loc. Dioxidul de plumb se combină cu ionii de hidrogen din electrolit pentru a forma apa, eliberând ionii de plumb in electrolit pentru a forma, din nou, sulfat de plumb.

Elementul galvanic
Un acumulator plumb-acid se consumă când acidul sulfuric e transformat in apă iar electrozii sunt transformati in sulfat de plumb. Când bateria se reîncarcă, reactiile chimice descrise anterior sunt inversate pana când chimicalele au ajuns la starea lor originală. O baterie plumb-acid are o viată de aproximativ patru ani. Produce aproximativ 2V pe celulă. Recent, bateriile cu plumb cu o viată de la 50 până la 70 de ani au fost construite pentru aplicatii speciale.

O altă des folosită baterie secundară este celula alcalină, sau bateria nichel-fier, construită de inventatorul american Thomas Edison in anii 1900. Principiul functionării este acelasi cu cel al celulei plumb-acid exceptând ca electrodul negativ e alcătuit din fier, cel pozitiv din oxid de nichel, iar electrolitul fiind o solutie de hidroxid de potasiu. Celula nichel-fier are dezavantajul că elimină hidrogen gaz la reîncărcare. Acest tip de baterie este folosit in principal in aplicatiile industriei grele. Bateria Edison are o viată de aproximativ 10 ani si produce in jur de 1.15 V.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.