Elementul ludic al culturii actuale

Trimis la data: 2010-07-23 Materia: Arte plastice Nivel: Liceu Pagini: 15 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Otilia Chelaru Dimensiune: 34kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Nu vrem sa pierdem vreme cu intrebarea: ce trebuie sa intelegem prin "actual"? Se intelege de la sine ca timpul despre care vorbim e totdeauna un trecut istoric, un trecut care se farimiteaza in urma noastra, pe masura ce ne departam de el. Fenomene care in constiinta unui om mai tinar conteaza ca fiind "de odinioara", tin inca, pentru altul mai in virsta, de notiunea "vremea noastra", nu pentru ca acesta isi mai aduce aminte personal de ele, ci pentru ca ele mai participa la cultura lui. Totusi, asta nu depinde numai de generatia din care face parte omul, ci si de cunostintele pe care le poseda. Un om cu orientare istorica va concepe de regula, in inchipuirea sa, o bucata mai mare de trecut ca "moderna" sau "actuala" decit cel care traieste in miopia clipei.

De aceea, termenul "cultura actuala" e folosit aici cu o marja larga, care se intinde mult inapoi, pina in secolul al XlX-lea.
intrebarea suna astfel: in ce masura cultura in care traim se desfasoara in formele jocului? in ce masura spiritul ludic actioneaza asupra omului care traieste aceasta cultura? Secolul precedent, am fost noi de parere, a pierdut mult din elementele ludice care le caracterizeaza pe cele dinaintea lui. Aceasta lipsa s-a remediat, sau a devenit si mai mare?

La prima vedere, pare ca un fenomen compensator extrem de important a reparat mai mult decit perfect pierderea de forme ludice din viata sociala. Sportul ca functie sociala si-a largit tot mai mult semnificatia in societate Si a atras inlauntrul domeniului sau tot mai mult teren. intrecerile in indeminare, in putere si in capacitate de rezistenta au ocupat dintotdeauna un loc important in orice civilizatie, fie legate de cult, fie ca simple jocuri baietesti si divertismente festive. Societatea feudala a Evului Mediu a acordat de fapt o atentie deosebita numai turnirului.

In puternica sa dramatizare si in haina sa aristocratica, turnirul nu poate fi numit sport pur si simplu caci indeplinea in acelasi timp o functie teatrala. Numai o mica elita lua parte activa la turnir, in general, idealul bisericesc nu admitea pretuirea exercitiului fizic si a voiosului joc al fortei, decit ca element al educatiei nobiliare, cu toate ca etnologia ne arata, prin nenumarate fapte, cit de mult si cit de bucuros se masura in jocuri si poporul medieval. Idealul de eruditie al umanismului era la fel de putin apt ca si strictul ideal moralist al Reformei si al Contrareformei sa confere jocului si exercitiului fizic prea multa recunoastere ca valori culturale.

Deplasari importante ale locului lor in viata nu se pot observa pina in secolul al XVIII-lea.Formele principale ale competitiei sportive sint, prin natura lucrurilor, constante si stravechi, in unele dintre ele, proba de putere sau de viteza se afla ca atare in prim-plan. Alergarea pe jos (cu sau fara patine), cursa de cai (trap sau galop), ridicarea de greutati, tragerea la tinta etc. fac parte din aceasta categorie. Desi in toate epocile oamenii s-au luat la intrecere ca sa vada cine alearga, vis-leste ori inoata mai repede sau cine sta mai mult timp sub apa (tinindu-se anume la fund unul pe altul, ca in Beowulf), aceste forme de competitii nu adopta decit intr-o masura redusa caracterul de jocuri organizate.

Totusi, nimeni nu va sovai sa le intituleze jocuri, ca urmare a insusi principiului lor general. Exista insa si forme care evolueaza de la sine spre stadiul de jocuri organizate, dotate cu un sistem de reguli. Acest lucru este adevarat mai ales in cazul jocurilor cu mingea si al celor de-a prinselea.Ajungem acum la trecerea de la divertismentul ocazional la intrecerile de club si competitionale organizate anume. Pe tablourile olandeze din secolul al XVII-lea, ve-omuleti care bat de zor mingea, dar despre o organizare a jocului in cluburi sau despre instituirea expresa de concursuri riu se aude, dupa cite stiu, decit prea putin.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.