Elvetia

Trimis la data: 2008-01-18
Materia: Geografie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.19 / 10
Downloads: 3141
Autor: Nicolae Iuliana
Dimensiune: 46kb
Voturi: 854
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ţară cu economia dezvoltată bazată pie industria prelucrătoare şi servicii (finanţe şi turism). Ind. Prelucrătoare (peste 1/3 din pop. activă, circa 2/5 din produsul naţional brut. Industria a fost orientată spre poducţia de maşini, aparate şi bunuri metalice cu un consum limitat de metal (aparate de precizie, ceasuri, locul 2 pe glob). Elveţia reprez. locul 1 în lume ca şi centru financiar a lumii.
Confederaţia Elveţiană
Stat în Europa;
Suprafaţa: 41 288 km pătraţi;
Locuitori: 7.164.000 loc (dintre care 19,6% straini);
Capitala: Berna;
Orase mai mari: Zurich (337.000 loc.), Geneva (173.000 loc.), Basel (169.000 loc.)

Limbi oficiale: germana, franceza, italiana;
Limba naţionlă: retroromana;
Economia: Ţară cu economia dezvoltată bazată pie industria prelucrătoare şi servicii (finanţe şi turism). Ind.

Prelucrătoare (peste 1/3 din pop. activă, circa 2/5 din produsul naţional brut. Industria a fost orientată spre poducţia de maşini, aparate şi bunuri metalice cu un consum limitat de metal (aparate de precizie, ceasuri, locul 2 pe glob).

Elveţia reprez. locul 1 în lume ca şi centru financiar a lumii. Principala sursă a venitului naţional o constituie veniturile ce-i revin din capitalul străin plasat în băncile elveţiene.
Moneda naţională: francul elveţian;
Venit: 33 340$/loc.;

Atractii turistice.
In estul Elvetiei se afla faimoasa statiune St. Moritz-patronul sporturilor de iarna .Alte statiuni sunt Davos si Klosters, ultima fiind preferata de familia regala britanica .Arosa e renumita ca statiune familiala atractiva cu o multime de partii pentru cei de nivel mediu iar Flims-Laax-Falera se bucura de posibilitati de prima clasa pentru practicarea snowboarding-ului .

Verbier in Valais e vestita prin ascensoaele ce urca pana spre Mont-Fort (3329 metri) de unde ai o priveliste uluitoare a celor mai inalte piscuri din Alpi printre care Mont Blanc, Weisshorn si Matterhorn .La N-E de Verbier, langa orasul Sierre se afla Crans-Montana .Zermatt si Saasfee cu multimea de ghetari din apropiere sunt alte 2 destinatii pentru schi .

Lacurile din Elvetia ofera locuri incantatoare pentru o multime de sporturi acvatice, incepand de la scufundari si schi nautic la windsurfing si navigatie .Printre sporturile extreme, celebre sunt: saltul de 45 de metri in zona prapastiei din Grindelwald sau plonjonul in gol, 120 metri, legat de coarda, de pe telefericul Stockhorn, in Oberlandul bernez, aproape de Thun

OBICEIURI, TRADIŢII ŞI ACTIVITĂŢI ALE ELVETIENILOR:

Avand o gandire ordonata, grijulii cu banii si constienti de mediu, elvetienii acorda o atentie deosebita detaliului .Nu e de mirare ca ei sunt buni la conducerea bancilor, hotelurilor si cailor ferate, dar si la fabricarea ceasurilor de mana si executarea unor proiecte ingineresti complexe . Elvetienii sunt o natiune iubitoare de sport, iar terenul montan e ideal pentru nasterea unor campioni la sporturile in aer liber .

De-a lungul timpului, o pleiada de celebritati a fost atrasa de Elvetia datorita combinatiei sale de neutralitate si toleranta. Astazi Elvetia e privita ca un refugiu pentru cei extrem de bogati, care nu sunt urmariti aici de paparazzi si de ziarele de scandal.

Elvetienii iubesc artele .Pentru o natiune extrem de conservatoare, Elvetia a produs cateva forme de arta extrem de inovativa in ultimii 100 de ani: dadaismul in literatura si inovatiile arhitecturale ale lui Le Corbusier-cel mai influent arhitect al secolului, pentru care,simplificarea designului era o prioritate .In fiecare oras mare exista o Kunsthaus(galerie de arta) .Muzica, baletul, filmul sunt la loc de onoare aici .In fiecare sat exista un Musikverein (club de muzica) .

Ecoul sunetului de bucium inca mai umple vaile pe data de 1 august, ziua Nationala a Elvetiei .
Bucataria elvetiana e vestita in toata lumea .Ce poate fi mai ispititor decat ciocolata elvetiana si branzeturile, in special cascavalul Emmentaler si Gruyère.

Vinurile elvetiene sunt castigatoare de medalii internationale, cel mai bine pastrat secret fiind cel al obtinerii vinurilor dulci .In ceea ce priveste ciocolata, toate micile orase au ,,Chocolatiers’’ specializati, care deseori prepara propriile specialitati .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.